Datum objave: 18. Svibanj 2015

Šibenska slikarica Lana Stojićević među četvero finalista u utrci za prestižnu nagradu "Radoslav Putar"

Diana Ferić
Diana Ferić

 

Šibenčanka, slikarica Lana Stojićević ušla  je  među četvero finalista za dodjelu ovogodišnje nagrade Radoslav Putar koja se dodjeljuje 14. put u suradnji  Instituta za suvremenu umjetnost iz Zagreba s galerijom Galženica iz Velike Gorice, The Foundation for a Development of a Civili Society i Trust for Mutual Understanding iz New Yorka i međunarodnom mrežom YVAA (Young Visual Artists Awards) koja uključuje deset europskih nagrada za mlade likovne umjetnike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovačke, Slovenije i Srbije.

Riječ je o nagradi za najboljeg mladog hrvatskog likovnog umjetnika ili umjetnicu do 35 godina i dodjeljuje se svake godine, a nagrađenom umjetniku bit će plaćeno putovanje u New York, smještaj i dnevnice i atelje tijekom 6 tjednog boravka u New Yorku, a po povratku dobiva samostalnu izložbu u Institutu za suvremenu umjetnost 2016 i mjesto u žiriju Nagrade Radoslav Putar 2016. Uz Lanu Stojićević finalisti su Vojin Hraste, Bojan Mucko i Dino Zrnec.

Lana Stojićević privukla je veliku pozornost javnosti i dobila pohvale kritičara za svoju izložbu 'Crno Brdo' koju je postavila u Zagrebu, a predstavlja umjetničko-istraživački projekt koji se bavi utjecajem artificijelnog i opasnog postindustrijskog krajolika na selo Donje Biljane, smješteno u Ravnim kotarima. Neadekvatno deponiranje industrijskog otpada zatvorene šibenske tvornice TEF usred naseljenog ruralnog područja ukazuje na suvremeni tretman sela, na isprepletenost često nasilnih procesa industrijalizacije, deruralizacije, deindustrijalizacije, ali i turizma. Prisustvo prijetećeg stranog tijela u selu, koje nevidljivo zagađuje plodnu zemlju, vodu i zrak, kreira gotovo nadrealnu situaciju prividnog suživota mještana i tog suvremenog krajolika, koja je na ovoj izložbi prezentirana fotografijama, objektima i crtežima.

Rođena je 1989. u Šibeniku. Diplomirala je slikarstvo 2012. godine u klasi profesora Deana Jokanovića Toumina na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Dobitnica je Prve otkupne nagrade Zavičajnog muzeja grada Rovinja 2011., Dekanove i Rektorove nagrade 2012. Živi i radi u Zagrebu i Splitu.

 

Iz kategorije: Kultura