Datum objave: 28. Travanj 2015

Šibenčanka Hana Jušić osvojila nagradu za najbolju režiju na Danima hrvatskog filma

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Rođena Šibenčanka s prebivalištem u Zagrebu, Hana Jušić, mlada je redateljica i predavačica na Akademiji dramskih umjetnosti. Protekli vikend na 25. Danima hrvatskog filma osvojila je prestižnu nagradu za najbolju režiju za svoj kratki igrani film "Da je kuća dobra i vuk bi je imao". Tim povodom razgovarali smo s Hanom i u kratkom intervjuu saznali kako nakon ljeta planira snimati svoj prvi dugometražni film i to - u Šibeniku.

Akademiju je upisala 2006. godine i od tada snima desetak kratkih filmova od kojih je par (Zimica, Terarij) imalo uspjeha na domaćim festivalima. Zadnji autorski rad, nagrađeni film "Da je kuća dobra i vuk bi je imao" snimila je ove godine. Priča filma vrti se oko Sandre, pomalo neobične djevojke koja živi u jednoj mesarskoj obitelji u kojoj se baš ne snalazi. Radnja se odvija za vrijeme obiteljskog okupljanja gdje se Sandra pomalo slama pod pritiskom i odlazi u neki svijet fantazija i halucinacija.

" Ne znam zašto se film svidio žiriju, to biste morali pitati njih; no mogu reći da je recepcija filma zaista raznovrsna - nekim gledateljima se sviđa, dok je nekima film odbojan ili pretenciozan." - priča nam Hana za film koji je premijerno prikazan u programu Signals na ovogodišnjem festivalu u Rotterdamu. 

O budućnosti kaže da bi se i dalje voljela baviti režijom jer to smatra svojim pozivom, a neovisno o uspjesima, plan joj je i dalje snimati filmove. Na pitanje o tome kako gleda na svoj rodni Šibenik kaže: "Rođena sam u Šibeniku i u glavi sam jako vezana za taj grad - dokaz je i to da sam se prvi dugometražni film odlučila snimati u Šibeniku. Film se zove "Ne gledaj mi u pijat" i radi se o jednoj disfunkcionalnoj šibenskoj obitelji, po žanru bi trebao biti crna komedija."

Doznajmo kako će u glavnim ulogama igrati Mia Petričević, Nikša Butijer i Kićo Burić a u epizodnim ulogama možemo očekivati i šibenske glumačke snage. Snimanje u Šibeniku predviđeno je za mjesec rujan. 

 

 

Iz kategorije: Kultura