Datum objave: 25. Rujan 2014

U Šibeniku počela konferencija o važnosti arhiva vjerskih zajednica u Hrvatskoj

U Šibeniku počela konferencija o važnosti arhiva vjerskih zajednica u Hrvatskoj
Nina Medić
Nina Medić

Dvodnevna konferencija „Arhivi vjerskih zajednica u Hrvatskoj- stanje i perspektive“ počela je jutros u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku. Cilj konferencije je uočavanje temeljnih problema u zaštiti arhivskog gradiva vjerskih zajednica i oblikovanje smjernica za njihovu zaštitu, definiranje modela uspješnog upravljanja arhivima vjerskih zajednica te uspostavljanje suradnje između vjerskih zajednica i javnih arhivskih institucija.

Konferenciju organiziraju Državni arhiv u Šibeniku i Državni arhiv u Zadru u suradnji Hrvatskim državnim arhivom i ICARUS-om (International Center for Archival Research) u okviru ENArC projekta (European Network of Archival Research, a na njoj sudjeluju ravnatelji i predstavnici nekoliko Državnih arhiva u Zadru, Pazinu, Splitu, Osijeku, Gospiću, Sisku i Šibeniku te iz Hrvatskog državnog arhiva, ali i internacionalni gosti; voditelji arhiva u Sloveniji, Italiji, Njemačkoj, kao i članovi Međunarodnog centra za arhivska istraživanja (ICARUS).Također, konferenciji danas prisustvuju i Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i Ante Ivas, šibenski biskup.

O samoj ideji konferencije, važnosti očuvanja crkvenih arhiva te njihovog povezivanja s ostalim javnim arhivskim institucijama, više je rekao  Ante Gverić, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru, ujedno i jedan od organizatora konferencije. „Ideja o ovakvoj konferenciji rodila prošle godine tijekom prisustvovanja sličnoj konferenciji u Rimu gdje smo kolegica Nataša Mučalo, ravnateljica Državnog arhiva u Šibeniku i još nekoliko kolega iz arhiva u Hrvatskoj, imali priliku vidjeti kako se stvari po pitanju crkvenih arhiva odvijaju u Italiji. Kod nas se taj problem rješava parcijalno, od biskupije do biskupije, ako uopće možemo reći da se tako problem crkvenih arhiva rješava. Stoga smo poučeni talijanskim iskustvom nešto slično htjeli napraviti kod nas. Zadarski i šibenski državni arhivi udružili su snage i evo nas danas ovdje. Pozvali smo sve vjerske zajednice u Hrvatskoj, no nažalost odazvale su se samo Katolička crkva i Islamska zajednica što jasno pokazuje da se crkveni arhivi ne doživljavaju onako kako bi trebali, već kao skladišta koja služe po potrebi. Upravo zato treba nešto napraviti po tom pitanju. Kao prvo treba organizirati model upravljanja jer su crkveni arhivi od prvorazrednog značaja za istraživanje lokalne povijesti. Stoga se nadam da neće sve stati na ovoj konferenciji“.

 

„Zadatak Državnog arhiva je brinuti se o svim arhivima, a ne samo državnom jer upravu su neki od najvrjednijih gradiva upravo u crkvenim zajednicama. Nadam se da će se ovakvim skupovima razviti svijest o važnosti crkvenih arhiva i potaknuti suradnja između vjerskih zajednica i javnih arhivskih institucija“, kazala je Vlatka Lemić, ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva.

Konferenciji u Šibeniku prisustvuje i Thomas Aigner, predsjednik Međunarodnog centra za arhivska istraživanja (ICARUS) mreže koja okuplja više od 150 arhiva i akademskih institucija iz 23 europske zemlje i Kanade. Aigner je istaknuo kako je upravo ICARUS počeo od malog crkvenog arhiva u Austriji da bi prerastao u jednu od najvećih arhivskih mreža u svijetu. „Crkveni arhivi su jako važan dio državnih arhiva i upravo ovakva konferencija je važna za razvoj sistema koji će povezati te dvije mreže arhiva. Također, bitno je da se i crkveni arhivi prilagode, naprave korak i odgovore izazovima digitalne ere jer je to ono to će je podignuti na novu, višu razinu“, istaknuo je Aigner.

Konferencija u Šibeniku traje danas i sutra, a u sklopu nje večeras u 19 sati u Gradskoj knjižnici će biti otvorena i izložba "Sarajevski atentat 1914. god. i Prvi svjetski rat u dokumentima arhiva samostana u Fojnici". Autori izložbe su fra Janko Ljubos (Franjevački samostan Duha Svetoga Fojnica) i Sandra Biletić (Arhiv BiH).

Iz kategorije: Kultura