Datum objave: 11. Rujan 2014

Još svjetskih zvijezda stiže u Šibenik: Uskoro počinje snimanje Aćimovićevog filma "Anka"

Nina Medić
Nina Medić

Snimanje filma Dejana Aćimovića „Anka“  za koji su Grad Šibenik i Šibensko-kninska županija iz proračuna izdvojili značajne iznose, trebalo je u Šibeniku početi početkom rujna, međutim, kako kaže sam Aćimović, zbog jako zahtjevnih priprema, snimanje će krenuti nešto kasnije.

„Ono što za sada  zasigurno mogu reći je da pripreme za film počinju od 15. rujna uređivanjem vojarne Mandalina koja će u filmu biti sirotište“, otkrio nam je Aćimović.

Tako će Šibenik tijekom rujna, osim kao kulisa za HBO-ovu seriju „Igra prijestolja“ poslužiti za još jednu raskošnu produkciju kojoj ne manjka svjetskih zvijezda.

Podsjetimo, riječ je o ekranizaciji romana "Anka Brazilijanka" najvećeg dječjeg hrvatskog pisca Mate Lovraka za koji je  Županija iz proračuna za ovu godinu izdvojila 470 tisuća kuna, a Grad 350 tisuća kuna.

Film se snima u produkciji DA filma d.o.o., pod režiserskom palicom Dejana Aćimovića, a u njemu će sudjelovati velika imena svjetske kinematografije. U glavnoj ulozi pojavit će se Eric Cantona jedna od najvećih svjetskih zvijezda, nekada nogometa, a danas filmska. Direktor fotografije je Thierry Arbogast, također jedan od najznačajnijih osoba europske kinematografije, čest suradnik francuskog redatelja Luca Bessona (Leon profesionalac, Peti element, Nikita). Pored njih tu su još i  Rade Šerbedžija, Linda Begonja, Goran Grgić...

Lokalna samouprava odlučila je podržati Aćimovićev film jer su prepoznali odličnu priliku za promociju Šibenika i Šibensko – kninske županije i smatraju da će se uloženo itekako vratiti. Prema ugovoru Grad i Županija zadržavaju pravo praćenja izvršenja programa  te preispitivanje trošenja sredstava u svako doba.

Sam redatelj film opisuje ovako: „Zamišljen kao film za djecu i obitelji „Anka“ će biti jedan od onih jednostavnih filmova dinamične strukture koji govori prije svega o potrebi za ljubavlju. Govori i o nepravdi. I o tome kako je teško boriti se protiv nanesene nam nepravde od strane sudbine, života, drugih, one koje nismo izabrali da budu dijelom našeg života. Govorit će najviše o djeci i o tome što su sve nevina bića spremna učiniti za svoju obitelj i skladne obiteljske odnose.“

Aćimovićev film je dobio potporu Europske komisije, tj. MEDIA-e za razvoj projekta u iznosu od 30000 eura.

Iz kategorije: Kultura