Datum objave: 05. Rujan 2014

Nikica Penđer odjeven u kneza proglasio Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku otvorenim

Nikica Penđer odjeven u kneza proglasio Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku otvorenim
Nina Medić
Nina Medić

Povijesnom pričom o Šibeniku popraćenom nastupom Šibenskog pjevačkog društva Kolo i plesnim nastupom ansambla Sjene večeras je na tvrđavi sv. Mihovila otvoren jubilarni, deseti, Sajam u Srednjovjekovnom Šibeniku.

Priču o Šibeniku, stojeći na bedemima tvrđave, odjeveni u srednjovjekovne odore publici su ispričali šibenski glumac Jakov Bilić i novinarka Marina Jurković. Posebno dojmljiv dio priče, onaj o kugi koja je poharala Šibenik u Srednjem vijeku ispričale su u crno odjevene plesačice ansambla Sjene, svojim dramatičnim nastupom.

Sajam je otvorenim proglasio Nikica Penđer, zamjenik gradonačelnika Šibenika, odjeven u kostim kneza, po kojem će ga se zasigurno neko vrijeme pamtiti, recitirajući prigodnu pjesmu.

Tribine tvrđave bile su popunjene gotovo do kraja, a od večerašnjeg programa, publika je zasigurno zapamtiti upečatljiv nastup harfistice Doris Karamatić koja je  izvela 'Nothing else matters' od Metallice. Interpretacija je, iako zapravo nevezana za srednjovjenkovnu tematiku, zvučala impresivno.

Svojevrsni duel lokalnog sastava, koji je okupio glazbenike na različitim instrumentima (gitara violina, flauta i vokal), i talijanskog sastava na puhačkim instrumentima koji su naizmjence izvodili srednjovjekovne skladbe  izmamio je veliki pljesak publike. Na pozornici tvrđave večeras je prodefilirala i gradska straža, a bilo je i nekoliko dojmljivih plesnih izvedbi.

Sve u svemu, večerašnje otvorenje Srednjovjekovnog sajma možda ne možemo nazvati spektakularnim, iako je svaki segment zasebno bio zanimljiv, ali je sve proteklo bez  značajnijih primjedaba.

Program večerašnjeg otvorenja režirao je Sergej Mioč, šibenski dramski pisac i scenarist.

Svečano otvorenje zaključeno je vatrometom. 

Srenjovjekovni sajam održava se  sutra i u nedjelju na ulicama i trgovima u šibenskoj povijesnoj jezgri.

Iz kategorije: Kultura