Datum objave: 16. Srpanj 2014

Izložba unikatnih glazbala oslikanih airbrush tehnikom otvorena u Gradskoj knjižnici

Nina Medić
Nina Medić

Izložba unikatnih glazbala Branimira Lasana, Šibenčanina sa zagrebačkom adresom, graditelja- restauratora instrumenata koje je u airbrush tehnici oslikao umjetnik Ivica Perić otvorena je večeras u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić. Izložba je otvorena povodom prezentacije „Od drva do glazbe“ koju će Branimir Lasan održati u sklopu ovogodišnjeg OFF Jazz and blues festivala koji počinje sutra. Prezentacija će biti održana u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u petak, 18. srpnja, u 10.30 sati, a izložba će u Knjižnici trajati do 20. srpnja.

„Sve je počelo 2006. godine kada sam počeo izučavati zanat graditelja-restauratora žičanih instrumenata, da bi 2010. otvorio svoju radionicu. Instrumente izrađujem isključivo prirodnim materijalima, ručno, bez ikakvih strojeva. Surađujući sa poznatim glazbenicima poput Vlatka Stefanovskog i Edina Karamazova sve skupa smo podigli na viši nivo, a sa mojim rođakom Ivicom Perićem došao sam na ideju suradnje. Tako danas ja izrađujem instrumente, a on ih oslikava aribrush tehnikom“, kazao je Lasan na otvaranju večerašnje izložbe.

Ivica Perić svoju strast za airbrush tehnikom otkrio je prije 13 godina, a razvijajući je do danas je oslikao razna mjesta i razne predmeta u Hrvatskoj, ali i u Europi. „Kad sam bio klinac vidio sam u jednom časopisu fotografiju te tehnike i svidjela mi se realističnost tog djela tako da sam godinama tražio o čemu se tu radi. U to vrijeme ta tehnika još nije bila razvijena u mom kraju, ali sam s godinama uspio ostvariti svoju želju“, ispričao je Ivica.

O tehnici airbrush kaže: „ Ono što me u toj tehnici privuklo je to što je hiperrealistična, ali je i dosta zahtjevna. Treba imati dosta znanja i treba dosta toga iskontrolirati. Da bi se ušlo u jedan ozbiljan projekt treba proći određenu školu i steći potrebno iskustvo. Vizija imam viška, a posla manjka da bi sve uspio realizirati. Glavna inspiracija kod oslikavanja je život, a da bi se nečemu dalo život potrebna je ljubav. Mi airbrusheri volimo reći da naša tehnika potječe još od pračovjeka kada su ispuhivali sažvakane bobice preko ruku koje su im bile šablone i stvarali slike na zidu. Za oslikavanje instrumenata koje vidite na izložbi, uz višegodišnje iskustvo potrebna su dva puna dana.“

Iz kategorije: Kultura