Datum objave: 08. Svibanj 2014

Svijet kazališne umjetnosti kao neizbježna sudbina Šibenčanke Sare Lovrić Caparin

Nina Medić
Nina Medić

Talent za umjetnost u mladoj Šibenčanki Sari Lovrić Caparin, koja trenutno radi kao kostimografkinja u HNK-u Šibenik, majka i otac prepoznali su već u osnovnoj školi te su joj u 7.razredu rekli „Ćerce nisi ti za ništa nego za umjetnost“ da bi je nakon završetka osnovne škole poslali u srednju Umjetničku školu u Split na što se ona rasplakala.

„Nisam htjela ići u Split gdje nikoga ne znam jer smo ja i moja tadašnja najbolja prijateljica već isplanirale da ćemo ići u šibensku gimnaziju i nositi ocrtane ruksake. Gimnazija mi se tada činila kao cool mjesto. Međutim kada su nas u školi pitali u koju srednju planiramo ići, na što sam ja rekla da ću ići u Umjetničku školu u Split, cijeli razred je ostao paf. Tek sam onda shvatila da je odlazak u splitsku Umjetničku školu još više cool i tako sam završila Umjetničku srednju“, ispričala nam je Sara Lovrić Caparin, koja potpisuje scenografiju, lutke i kostimografiju u predstavi 'Malo, veliko, kvrgavo drvce'  te je to prvi puta da je u tolikoj mjeri uključena u lutkarsku predstavu.

Predstava 'Malo, veliko, kvrgavo drvce' redatelja Zorana Mužića, koja  nakon dugo vremena vraća lutkarsku scenu u HNK Šibenik, zapravo je Sarin diplomski rad kojim bi u listopadu trebala diplomirati na Kazališnoj akademiji u Pragu, smjer scenografija za alternativno i lutkarsko kazalište.

Sve je počelo još od malih nogu kada je Sara neprestano crtala ali kako i sama kaže, ima nešto i u genima jer su Sarina oba roditelja umjetnici. Otac Branko Lovrić Caparin, je i sam scenograf, a i majka je išla na likovnu akademiju. Nakon završene srednje umjetničke škole pohađala je studij kiparstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu. „Završila sam kiparstvo te imala nekoliko samostalnih izložbi, ali od kiparstva se živjeti ne može. Kako sam se zbog očevog posla stalno muvala oko kazališta, bilo je nekako logično da svoju struku povežem s kazalištem i tako sam došla do lutkarstva. Pohađala sam dramske radionice Pere Mioča  koji je prepoznao moj talent i uputio me u Poljsku na usavršavanje gdje sam provela šest mjeseci. Bilo je to vrlo dragocjeno iskustvo za mene jer sam imala priliku raditi u lutkarskim kazalištima i upoznati se s različitim dizajnima lutkarstva i to u zemlji u kojoj postoji jaka lutkarska tradicija“, otkriva nam Sara Lovrić.

Od 2008. stalno je zaposlena u HNK u Šibeniku kao kostimografkinja  i stručna suradnica za likovno-scensku djelatnost te sudjeluje u većini produkcijama Šibenskog kazališta kao autorica kostimografije. Za predstavu 'Malo, veliko, kvrgavo drvce' izradila je 10 lutkarskih rekvizita, uključujući jedno poprilično veliko drvo, malo drvce i pripadajući životinjski svijet. Sve je izrađeno u juti, a cijeli proces izrade trajao je oko dva mjeseca. Sara je često znala nakon proba predstave ostati u kazalištu preko noći izrađivati rekvizite. „Sve je ispalo dobro, a to uvelike mogu zahvaliti dečkima Frani Celiću, Pavlu Karegi, Živku Gulinu, Josipu Bakuli, Borisu Radiću, šefu tehnike te ponajviše mom ocu Branku Lovriću Caparinu koji su mi uvelike pomogli tijekom rada na ovoj predstavi.

„Velika je odgovornost na meni, ali ja najbolje radim pod pritiskom i uvijek sve završavam u zadnji čas. Ipak, volim svoj posao i nikada ne bih mogla raditi uredski posao koji ima radno vrijeme. Za sada imam dosta posla, ne mogu se požaliti, uz to što radim kostimografiju za Zagrebačko kazalište slijepih i slabovidnih, surađujem i s plesnom udrugom Sjene iz Šibenika. Lijepo mi je raditi u Šibeniku i ne osjećam da me to što sam u malom gradu ograničava, dapače, nije problem ni raditi na dva mjesta paralelno. Raditi ću sve dok imam kreativnog nadahnuća i zato se iskreno se nadam da ovaj početak lutkarske priče u Šibeniku neće biti i njezin kraj.“

Predstava 'Malo, veliko,  kvrgavo drvce' priča priču o nesebičnosti. Veliko oholo drvce i malo kvrgavo drvce su braća, samo što je veliko oholo imalo tu sreću da raste na lijepoj livadi i izraste u lijepo drvo. Malo pak nije imalo tu sreću pa je ostalo malo i kvrgavo, ali ga krasi dobro srce. Kako priča o braći drvcima završava provjerite večeras u HNK-u Šibenik u 19 sati kada predstava ima premijeru.

Iz kategorije: Kultura