Datum objave: 29. Travanj 2014

Koreografkinja Zorana Mihelčić na Svjetski dan plesa poručuje: „Plešite jer ples oslobađa!“

Nina Medić
Nina Medić

Danas se obilježava Međunarodni dan plesa te će tim povodom večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu Šibenik premijerno biti izvedena plesna predstava 'Four seasons' plesnog ansambla Sjene iz Šibenika.

Sjene su na predstavi radile punih godinu dana,  a izvodi je 25 plesačica napredne grupe plesnog ansambla Sjene s kojima već treću godinu radi plesna pedagoginja Stošija Zrinski, koja ujedno i potpisuje koreografiju predstave. Prvi je to puta da je koreografkinja i umjetnička voditeljica ansambla Zorana Mihelčić, koja potpisuje režiju predstave, posao koreografkinje prepustila mlađoj kolegici. „Nisam imala zadršku niti bila skeptična jer je sa Stošijom sjajno raditi“, otkriva nam Zorana Mihelčić. Ona sama plesom se bavi punih 35 godina i kaže kako bez plesa na može. „ Ples oslobađa, daje plesačima jednu nevjerojatnu energiju koju oni prenose na sve oko sebe i to je zarazno. Ples podiže samopouzdanje, vjeru i sigurnost u sebe. Večeras u kazalištu pročitat ću međunarodnu poruku koja vrlo dobro sažima sve što osjećam prema plesu.“

„Predstava 'Four Seasons',  realizirana u produkciji Plesne udruge Sjene, Plesnim slikama koreografkinja dočarava razne kontraste, svog unutarnjeg života i osobnog doživljavanja svijeta oko sebe, uspoređujući te promjene s prirodnim procesima koji se događaju tijekom izmjena godišnjih doba, kako u prirodi oko nas tako i u nama samima. Iako u predstavi plešu djevojčice od 13 do 17 godina, to je predstava za odrasle i ovim povodom pozivam sve zaljubljenike u ples da nas dođu gledati večeras u 20 sati“, kazale je Zorana.

Budući da njezina plesna udruga Sjene broji samo djevojčice, pitali smo je misli li da kod nas još uvijek postoje predrasude prema muškim plesačima. „Definitivno postoje, a pogotovo u Šibeniku. Mi smo malo specifično područje i kod nas svaku vrstu plesa izjednačavaju sa baletom stoga postoji velika zadrška dječaka da se bave plesom. Osim toga, oni se još uvijek radije odlučuju za bavljenje sportom nego plesom.“

Udruga Sjene Svjetski dan plesa obilježava već deset godina, s tim da ga manifestacijama u šibenskom kazalištu obilježavaju drugu godinu za redom. Jedna od glavnih zadaća Međunarodnog plesnog odbora (International Dance Committee) koji djeluje pri svjetskom ITI- ju je stvaranje okvira za dijalog i suradnju velike svjetske plesne zajednice te promicanje plesne umjetnosti i jačanje njezinog kulturnog i političkog položaja na međunarodnoj razini. IDC s tom je namjerom 1982. godine ustanovio i Svjetski dan plesa koji se obilježava svake godine 29. travnja. Taj dan slavi uspomenu na rođendan jednog od najvećih plesnih reformatora Jean Georges Noverrea, začetnika modernog baleta. Svake godine na taj se dan diljem svijeta šalje poruka poznate osobe iz svijeta plesa. Hrvatska se više puta pokušala pridružiti međunarodnom slavlju, ali tek od 1999., kada akciju pokreće neformalna plesna grupa LLINKT!, te se od tada  Dan plesa se kontinuirano obilježava i u našoj zemlji te postaje priznatim i opće prihvaćenim događajem.

Osnovna ideja Svjetskog dana plesa je da se na taj dan podsjeti javnost na ovaj umjetnički oblik te uživa u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

 

PREDSTAVA 'FOUR SEASONS':

Koreografija : Stošija Zrinski

Video: Tomislav Rupić

Glazbeno oblikovanje: Sanja Vrančić

Kostimografija: Sara Lovrić Caparin

Izrada kostima: Božena Spahija

Oblikovatelj svjetla : Joško Bakula

Organizacija: Zorana Mihelčić

Produkcija: Plesna udruga SJENE, sezona 2013/14

 

FOTO: Ante Baranić

Iz kategorije: Kultura