Datum objave: 17. Veljača 2014

Prvi put u Šibeniku Vinko Brešan na scenu postavlja komediju svog oca

Nina Medić
Nina Medić

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku 21. veljače premijerno će izvesti komediju Ive Brešana "Veliki manevri u tijesnim ulicama" u režiji Vinka Brešana, a to je prvi puta da mlađi Brešan radi predstavu po tekstu svog oca Ive Brešana u šibenskom kazalištu.

„Snage na predstavi u produkciji HNK-a Šibenik prvi put udružuju dvojica Brešana i ovo je izuzetan događaj za Šibenik. Kako Ivo Brešan ne može pisati predstavu za mali broj ljudi tako i u ovoj predstavi imamo poprilično veliku postavu. Mnogi po prvi puta rade u Šibeniku kao dramatuginja Željka Udovičić i scenograf Dragutin Broz. Interes za predstavu je velik i biti će to veliki izazov za naše kazalište. Nadam se da ćemo ovom predstavom još bolje kotirati na kulturnom planu, a već smo dogovorili i prva gostovanja u Virovitici, Rijeci, Puli, Splitu i Zagrebu“, rekla je na današnjoj press konferenciji nera Gojanović Kljajić, ravnateljica HNK Šibenik.

Redatelj Vinko Brešan otkrio je kako je ovaj tekst Ivo Brešan pisao po narudžbi Marina Carića, a to je ujedno i jedini njegov tekst koji se zbiva na ulicama Šibenika. „Vjerujem da će predstava uvesti gledatelje u atmosferu 20-ih godina prošlog stoljeća kada je Šibenik bio puno bliži New Yorku nego danas kada su njegove ulice prazne. Predstava je nostalgična, ali to je nostalgija koja nas može zabaviti“, rekao je Vinko Brešan.

„Nije lako raditi za suvremenog pisca čiji lik i djelo svi poznaju. Ivo Brešan je rijedak primjer pisca koji je za života postao klasik. Tekst ima podlogu mediteranskog humora koji je suvremen. Za nas je ova predstava velika avantura velikih manevara jer ti manevri danas postaju sve veći a ulice sve tješnje“, istaknula je Željka Udovičić“, dramaturginja na predstavi.

Glumac Joško Ševo istaknuo je kako je iznimno teško raditi predstavu u Šibeniku o Šibeniku pogotovo kada znate da će Ivo Brešan sjediti u publici i biti kritičan sam prema sebi.

U predstavi glume Franka Klarić, Marija Škaričić, Jakov Bilić, Ivan Brkić, Branimir Vidić i drugi. Dramaturginja je Željka Udovičić, scenograf Dragutin Broz, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin, a autor glazbe Mate Matišić.

Veliki manevri u tijesnim ulicama premijerno su odigrani 7. 12. 1990. godine u Gradskom kazalištu Komedija u Zagrebu a u režiji Marina Carića. Predstava je uspješno izvedena i odlično prihvaćena što je rezultiralo dugogodišnjim igranjem. Bila je, naime na repertoaru punih 12 godina, a posljednja, 125. izvedba, odigrana je 16. 10. 2002. godine.

Radnju komedije odvija se na tijesnim ulicama Šibenika dvadesetih godina prošlog stoljeća, a karakteri poprimaju prepoznatljive tipološke osobine dalmatinskog podneblja. Tako kroz niz komičnih situacija susrećemo čitavu galeriju likova iz Šibenika, ali i Trogira, Drniša... uvijek spremnih na šalu, na intrigu, ali i bespoštednu osvetu ako ih izvrgnemo poruzi ili poniženju.

Ivo Brešan je inspiraciju za ovaj tekst pronašao u komediji Williama Shakespeare-a  'Ukroćena goropadnica'.

Iz kategorije: Kultura