Datum objave: 07. Veljača 2014

Još veća doza animirane zabave na ovogodišnjem SUPERTOON-u u Šibeniku

Nina Medić
Nina Medić

Ovogodišnji SUPERTOON, četvrti po redu ukupno, a drugi u Šibeniku donosi još više filmova u još više natjecateljskih kategorija, s još više gostiju i još više radionica.

„Protekli SUPERTOON prošao je jako dobro , podigli smo festival kvalitativno i kvantitativno te se nadamo nastaviti taj trend“, rekao je na današnjoj press konferenciji Slave Lokarov, organizator festivala, na kojoj je pritiskom tipke „enter“ službeno otvoren natječaj animiranih filmova. „ Prošle godine pristiglo je više od 700 filmova, tako da ih ove godine očekujemo preko tisuću. Uveli smo dvije nove natjecateljske kategorije: 'Animirane reklame'  i 'Animirane filmske špice'. Filmske špice su inače jako rijetka natjecateljska kategorija na ovakvim festivalima, ali mi smo zaključili da to zaslužuju jer se u njih ulaže veliki trud koji zaslužuje pažnju“.

Pravila za natjecatelje sve kategorije su jednake. Film ne smije biti duži do 30 minuta i ne smije biti stariji od 1.1 2012. Trud i uspjeh SUPERTOONA kao kvalitetnog proizvoda prepoznalo je i Ministarstvo kulture koje je organizatorima ove godine povećalo sredstva za 25 posto te tako od njih sada dobivaju ukupno 50 tisuća kuna.

Petar Trebotić, član upravnog odbora SUPERTOONA iznio je plan novih SUPERTOON-ovih radionica: „Ideja je da se dio radionica odvija tijekom cijele godine diljem Šibensko-kninske županije, a i u drugim dijelovima Hrvatske s ciljem upoznavanja djece s animacijskim tehnikama. Te radionice odvijale bi se kroz tri dana, a djeca bi tijekom jutra učili kakve sve animacijske tehnike postoje dok bi navečer kroz projekcije animiranih filmova vidjeli što bi jednog dana, ukoliko na svom trudu ustraju, mogli postići. Trenutno smo u pregovorima s Murterom, Tisnom, Skradinom i Kninom kao mogućim lokacijama tih radionica.“

Također, organizatori su najavili i nove radionice pod nazivom „Animirani Šibenik“ koje bi se odvijale  u samom Šibeniku neposredno prije samog festivala, a one bi bile otvorenog tipa te bi se uz djecu mogli prijaviti i odrasli koji su zainteresirani naučiti nešto o animaciji.

SUPERTOON-ov natječaj otvoren je do 4. travnja, nakon čega će komisija odabrati najbolje radove koji će biti prikazani na festivalu. Rezultati natječaja biti će poznati između 1.svibnja i 15.svibnja.

 „Šibenik se pokazao kao odlična lokacija te uz podršku Grada ove godine imamo i podršku županije, stoga se veselimo novom SUPERTOONU u Šibeniku“, zaključili su organizatori.  

SUPERTOON 2014. održava se u Šibeniku od 27.srpnja do 1. kolovoza.

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3