Datum objave: 06. Veljača 2014

Izložbom pomorskih karata Piri Reisa počeli Dani turske kulture u Šibeniku

Izložbom pomorskih karata Piri Reisa počeli Dani turske kulture u Šibeniku
Nina Medić
Nina Medić

Večeras je u Muzeju grada Šibenika otvorena izložba kartografa Sulejmana Veličanstvenog, Piri Reisa, čime su otvoreni drugi po redu Dani turske kulture u Šibeniku. Piri Reis je svojim pomorskim kartama i pratećim opisima bio pionir svjetskog pomorstva i navigacije. Osim što je bi Sulejmanov kartograf, Piri Reis je bio i turski pomorac i geograf.

Organizator manifestacije je Hrvatsko-turska udruga prijateljstva Zagreb u suorganizaciji s Muzejom grada Šibenika, Gradskom knjižnicom Juraj Šižgorić i klubom Azimut,  pod pokroviteljstvom veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu, Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika te sponzorstvom grupe Dogus.

„Prošla 2013. godina proglašena je od strane UNSECO-a kao godina Pirir Reisa prigodom 500. godišnjice nastanka njegove Karte svijeta (1513.). Ovo je već šesta izložba njegovih karata u Hrvatskoj. Prije ove izložbe koju danas otvaramo u Šibeniku imali smo i u Rijeci, Zagrebu, Poreču, Dubrovniku i Zadru. Izloženo je preko 40 Piri Reisovih karata iz njegove knjige navigacije Kitab-i Bahriye iz 1521. godine. U toj knjizi Piri Reis je opisao sve mediteranske luke uključujući oko 25 luka na Jadranu od Dubrovnika do Rovinja. Smatram da je izložba odraz dobrih odnosa između Turaka i Hrvata, a koliko ja znam Turci su jedan od rijetkih naroda koji Hrvate zapravo i nazivaju Hrvati, a ne Croats, Croatians itd. što pokazuje koliko naše kulture imaju zajedničkoga“, kazao je Ali Riza Işipek, direktor Turske zaklade za podvodnu arheologiju.

„Nakon vrlo pozitivnih iskustava i reakcije Šibenčana na prošlogodišnje Dane Turske kulture imamo je čast organizirati i drugi put. Ove godine imamo nešto bogatiji program, otvorili smo ga čuvenom izložbom Piri Reisovih karata, a nastavljamo s različitom programom. Tako će se tri srijede za redom u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorića prikazivati suvremeni turski filmovi te toplo preporučam svima da dođu. Na samo Valentinovo imamo dva programa; predstavljat ćemo knjige turskih autora ljubavne tematike, a navečer će šibensku publiku u klubu Azimut zagrijati jedan turski DJ Selekta Firuzaga. Svim ljubiteljima arheologije preporučam da dođu na predavanje u petak u Muzej Grada Šibenika kada ćemo Šibenčanima predstaviti jednu arheološku senzaciju“, najavio je Goran Beus Richembergh, predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva.

Beus Richembergh istaknuo je još jednu vezu Šibenika i Turske. Naime, poznatom Šibenčaninu Antunu Vrančiću povjereni su pregovori sa sultanom Sulejmanom te je povodom toga četiri godine proveo u Carigradu gdje je imenovan biskupom jergarskim.

Otvorenju izložbe prisustvovali su i Željko Burić, gradonačelnik Šibenika te Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije.

„Zadovoljstvo mi je prisustvovati ovoj izložbi jer svi znamo koliko se turska i hrvatska povijest isprepliću, a isprepliću se i danas jer su u našem jeziku još prisutne riječi iz turskoga jezika. Poveznica Turske i Hrvatske nastavlja se danas u suvremenoj Turskoj i samostalnoj, suverenoj Hrvatskoj. Dokaz naše dobre suradnje je gradnja kompleksa Dogus grupe što pokazuje koliko se Turci dobro kod nas osjećaju. Dva naroda koji su nekada bili sukobljeni danas uspješno surađuju“, kazao je na otvorenju gradonačelnik Burić.

Župan Pauk je podsjetio prisutne kako je Hrvatski jezik bio je službeni jezik na otomanskom dvoru, a sam Rustem-paša Opuković, osmanski general bio je iz Skradina. „Dosta stvari o turskoj kulturi naučili smo i iz popularnih sapunica koje se prikazuju kod nas. Hrvatska i turska suradnja traje i širi se, a to posebno na sebi osjeća Šibenik.

„Pošle godine smo Vam predstavili jednog poznatog svjetskog fotografa, a ove godine vam predstavljamo kartografa“, prisjetio se Burak Özügergin, veleposlanik Republike Turske. „Drago mi je što mogu vidjeti da je nakon mog prvog posjeta Šibenik procvjetao.“ Veleposlanik je iskoristio priliku da pročita ulomak iz Piri Reisove knjige navigacije u kojem opisuje kako se trebaju tumačiti njegove karte. „Naziv jedne kampanje Hrvatske turističke zajednice glasio je 'Mediteranean as it once was', pa evo, kroz ove karte sada možete zaista vidjeti kakav je bio.

 

Iz kategorije: Kultura