Datum objave: 18. Lipanj 2011

Šibenski Rotarijanci u Krakovu

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Šibenski Rotarijanci početkom travnja ove godine posjetili su Krakov. Povod je bio poziv Rotarijanca iz Krakova, gospodina Demela koji je u Tribunju kupio kuću pa je oduševljen ljepotama Dalmacije poželio šibenskim rotarijanskim prijateljima pokazati ljepote svoga grada. Kako Demel u Krakovu posjeduje hotel, smještaj je osiguran pa nam nije ništa preostalo nego se uputiti u daleku Poljsku. Putopis nam je poslala rotarijanka sa prebivalištem u Zagrebu i Šibenikom u srcu Ružica Žganjer, a fotografije je ustupio Rotarijanac Velibor Krasić.

Vožnja Dunavom u Budimpešti

Krenuli smo u ranu zoru autobusom iz Šibenika. U Karlovcu su se ukrcali članovi tamošnjeg Rotary kluba i sljedeće odredište je bila Budimpešta. Stigli smo u kasno poslijepodne i nakon smještaja u hotelu u centru grada ukrcali smo se na brod. Ploviti Dunavom, večerati uz violine i gledati grad obasjan tisućama svjetiljaka je nezaboravan doživljaj. Kako je večer bila topla, ipak smo odlučili, iako umorni od cjelodnevne vožnje, otići razgledati centar grada i Trg heroja sa impresivnim Milenijskim spomenikom, Mađarima najvažniji nacionalni spomenik.
Sljedeći dan smo se vozili kroz Slovačku, prešli Velike Tatre i ušli u Poljsku. Nakon dugog i prilično napornog puta u rakovu nas je dočekao gospodin Demel i konačno smo se smjestili u sobe njegova hotela. Rano ujutro nas je neugodno iznenadila niska temperatura no ubrzo su nas zagrijale ljepote Krakova uz stručno vodstvo Hrvatice iz Rijeke koja godinama živi ovdje.

Krakov

Krakov je drugi najveći grad u Poljskoj. Smješten je u dolini ispod Karpata na jugu Poljske na rijeci Visli. Grad se smatra glavnim kulturnim centrom Poljske. Ima oko 760 000 stanovnika ( kao i Zagreb) i jedan je od najljepših gradova u zemlji. Godišnje ga posjeti četiri milijuna turista. Povijesna gradska jezgra Krakova uvrštena je od 1978. u UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao prvo mjesto uopće u svijetu koje je uvršteno na tu listu. Na prostoru današnjeg Krakova živjeli su Bijeli Hrvati, preci današnjih Hrvata i odatle bijela boja na našoj zastavi.
Krakovsko staro mjesto je povijesno središte grada, ima mnogo kulturno-povijesnih spomenika iz raznih stilova i razdoblja gradske povijesti. Glavni trg je najveći trg u Europi koji potječe iz srednjeg vijeka. Cijeli trg je okružen kućama u nizu i bogatim rezidencijama, a u sredini je jedna od najvećih znamenitosti trga, renesansna cehovska građevina Sukiennice s brojnim trgovinama i Nacionalnom umjetničkom galerijom na katu. Trgom dominira toranj bivše gradske vijećnice.
Najvažnije gradske znamenitosti, kao što su katedrala i kraljevski dvorac, smještene su na brdu Wawel. Katedrala sv. Stanislava i Vaclava se smatra poljskim nacionalnim svetištem i u njoj su pokopani poljski kraljevi kao i tragično poginuli poljski predsjednik Lech Kaczynski.

Poljaci zapjevali „slatku malu Marijanu“

U Krakovu smo promatrali uređene fasade i priželjkivali ih našem Šibeniku. U Poljsku se cijele godine slivaju rijeke turista što također želimo našem Krešimirovom ljepotanu.
Na sastanku s članovima Rotary kluba Krakov i Rotary kluba Lublin zaključili smo da smo mladolik klub jer su oni jedva ustajali sa stolica kad smo se međusobno predstavljali.Ta večer je po njihovom izboru bila večer rakije jer je svatko od nas donio bocu rakije, poznatu šibensku travaricu ili nešto iz kućne radinosti kao prijatelj Krasić. Poljaci je piju uz obrok i u zavidnim količinama. Možda je to razlog njihove dugovječnosti. Prijatelj Korunić je bio zadužen za glazbeni program. Nakon reda dalmatinskih pjesama prijatelji su zatražili Marijanu koju svi znaju dobro pjevati pa se zaorilo sve u šesnaest iz zajedničkih grla.

Katedrala od soli u rudniku Wieliczka

Sljedeći dan smo razgledali najvažniju znamenitost u okolici grada. To je stari rudnik soli Wieliczka koji je otvoren za turiste i nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Rudnik je u pogonu već 900 godina, a seže u dubinu od otprilike 327 metara. Svi smo se hrabro spustili u dubinu i krenuli u obilazak. Tijekom srednjeg vijeka predstavljao je jedno od najvećih i najprofitabilnijih industrijskih postrojenja jer je tada kuhinjska sol bila komercijalna inačica današnjeg ulja.
U osamnaestom stoljeću jedan je Francuz, koji je često putovao, zamijetio da je spomenuti rudnik soli veličanstven koliko i egipatske piramide. Milijuni posjetitelja, okrunjenih glava i slavnih osoba, primjerice Goethe i Sarah Bernhardt, podijelili su njegovo ushićenje pri istraživanju ovog podzemnog labirinta prepunog prolaza, divovskih pećina, podzemnih jezera i skulptura poljskih heroja isklesanih iz kristalne kamene soli. Također su se divili i genijalnosti drevne rudarske opreme.
Od sredine osamnaestog stoljeća počeo se razvijati kao popularno turističko odredište. Svaki je centimetar bio isklesan i ručno oblikovan, a za izgradnju kapele, dimenzija 54x17x12 m, bile su potrebne 32 godine tijekom kojih se uklonilo 20.000 tona soli. Bogato je ukrašena, a sve u njoj načinjeno je od soli. Oltarna slika, lusteri, skulpture i druge religiozne rukotvorine upravo su predivne. Zahvaljujući jedinstvenoj akustici slušanje glazbe na ovom mjestu neopisivo je iskustvo. Još jedno povijesno mjesto u okolici Krakowa, nacistički logor Auschwitz, nismo stigli posjetiti, to vrijedno ali i mučno iskustvo ostavljamo za drugi put, jer ćemo Poljsku sigurno ponovo posjetiti, nadamo se ipak u toplije doba godine.

Iz kategorije: BioSamTu