Datum objave: 04. Veljača 2014

Nova priznanja za predstavu "Sedmi kontinent"

Nina Medić
Nina Medić

Predstava „Sedmi kontinent“  nastala u produkciji HNK-a Šibenik nastavlja nizati uspjehe, a najnovije priznanje dolazi s međunarodnog „Naj, naj, naj festivala“  u organizaciji zagrebačkog gradskoj kazališta „Žar ptica“ i  splitskog festivala „Malog Marulića“  čiji su selektori uvrstili predstavu u svoj program.

Festival „Naj naj, naj“ je utemeljen 2001. Godine u zagrebu, s ciljem da najbolju produkciju svih profesionalnih dječjih kazališta u Hrvatskoj prikaže mladoj zagrebačkoj publici u vrijeme proljetnih školskih praznika, a od 2007. godine postaje međunarodni. Festivalska konkurencija time je obogaćena različitim pristupima kazališnoj umjetnosti za djecu, koju svaka zemlja gost donosi sa sobom kao svoju specifičnost. Iznimna posjećenost festivalskih predstava - više od 5000 gledatelja, visoka estetska i umjetnička vrijednost predstava osigurala je Naj, naj, naj festivalu status renomirane dječje kazališne manifestacije u Hrvatskoj i široj regiji.  Predstava "Sedmi kontinent " na 14.po redu „Naj, naj, naj festivalu“ bit će izvedena 14. travnja 2014.

Festival je natjecateljskog i ne lutkarskog karaktera. Stručni žiri sastavljen od eminentnih kazališnih kritičara odabire i nagrađuje najuspješnije predstave - skulpturom Zlatna Žar ptica, u deset kategorija. Završava svečanom ceremonijom dodjele nagrada i velikim vatrometom u Bijeničkoj 97.

Podsjetimo, predstavom Petre Radin otvoren  je prošlogodišnji Međunarodni dječji festival u Šibeniku. Režiju potpisuju Petra Radin i Leon Lučev, dirigent je Damir Marušić, koreografkinja Zorana Mihelčić i autor glazbe Tomislav Babić. U predstavi igraju Marija Husar, Leon Lučev, Nina Violić, Mario Kovač, Oriana Kunčić, Mate Gulin, Jakov Bilić, Franka Klarić, Dražen Šivak, plesačice iz plesne udruge Sjene (10 djevojčica) te djeca iz  dramskih radionica uz pratnju Festivalskog orkestra.  Osobitost festivala je da su sve predstave besplatne. Na taj način svakom djetetu je omogućeno da školske praznike provede u kazalištu, uživajući u najboljim domaćim i stranim predstavama.

Festival „Mali Marulić“ je festival hrvatske drame za djecu, utemeljen  2006. godine, a utemeljitelj i organizator je Gradsko kazalište lutaka Split. Predstava "Sedmi kontinent"  bit će izvedena 7. travnja 2014. na 7. „Malom Maruliću“ u Splitu.

 

Iz kategorije: Kultura