Datum objave: 22. Siječanj 2014

Raznolik program "Noći muzeja 2014." u Šibeniku, Drnišu i Kninu

Diana Ferić
Diana Ferić

Muzej grada Šibenika pripremio je za ovogodišnje izdanje Noći muzeja koja se u muzejima diljem Hrvatske održava u  petak, 31. Siječnja, raznolik program. Program se u Šibeniku odvija na dvije lokacije; Državnom arhivu i Muzeju grada Šibenika, a manifestaciji se tradicionalno pridružuju i drniški te kninski muzej.

U petak od 18 do 19.30 sati u Državnom arhivu će za posjetitelje biti organizirano upoznavanje s radom Arhiva uz predstavljanje različitih vrsta izvornog arhivskog gradiva kroz prigodnu izložbu i video projekciju. Organiziran je polazak autobusom s autobusnog kolodvora u Šibeniku u 18.00 sati,a prijaviti se može na na tel. 022 213 880.

Program u Muzeju počinje također u 18 sati, a na rasporedu je uz stalni postav muzeja kroz koji će posjetitelje voditi stručno vodstvo od 18 sati, koncert Muškog pjevačkog zbora sv. Mihovil koji počinje u 19.30 sati. Zatimu 20.30 slijedi  predavanje dipl. ing. Nikice Vučenovića „Objed šibenskog galijota uoči bitke kod Lepanta 1571. godine“. Od 22.30 počinje modna revija „Oživjela arheologija“, a ispred muzeja moći će se i degustirati objedi šibenskih galijota.

Sva događanja u Muzeju bit će popraćena glazbom uživo (Trio Bagatin, od 21.30), degustacijom jela i pića po starim šibenskim receptima, te prodajom muzejskih izdanja po promotivnim cijenama.

Noći muzeja i ove godine se pridružuje i Gradski muzej Drniš gdje će posjetitelji će imati rijetku priliku vidjeti sučeljenu prapovijesnu umjetnost s umjetnošću 20. stoljeća kroz stvaralaštvo i epistolarnu ostavštinu velikog kipara Ivana Meštrovića. Dio izložbe bit će i Meštrovićeva pisma pohranjena u Državnom arhivu Šibenik, te pisma iz arhive Gradskog muzeja Drniš.

Kninski muzej također je pripremio raznovrstan program na četiri gradske lokacije; u galeriji Kninskog muzeja, Gradskoj vijećnici, Crkvi sv. Barbare i postaji Belvedere.  U kninskoj Gradskoj vijećnici nastupiti će glazbena škole Krsto Odak PO Knin, dok će u galeriji Kninskog muzeja od 18 sati  biti upriličena izložba radova akademske kiparice Mateje Galić u Galeriji Kninskog muzeja.

U 19 sati u crkvi sv.Barbare u Kninu održati će se  predavanje „Nalazi i arhitektura“, a na istoj lokaciji biti će otvorena izložba pod nazivom Utvrda Glavaš: «Od zemlje do vitrine» prikazuje arheološka istraživanja 2009.-2010.

Na postaji Belveder još Historicizam i secesija biti će postavljena izložba iz fundusa kulturno-povijesne zbirke Kninskog muzeja pod nazivom: «Historicizam i secesija» otvorena je u postaji

 

Ulaz je za sve programe besplatan.

 

 

 

PROGRAM U MUZEJU GRAD AŠIBENIKA:

 

18.00 - 19.30  Stalni postav Muzeja grada Šibenika: obilazak uz stručno vodstvo.

               

19.30 - 20.15  Atrij Muzeja: koncert

 

20.30 - 21.15  Atrij Muzeja: predavanje

 

21.30 - 22.15  Ispred Muzeja, na Trgu Republike Hrvatske: degustacija objeda šibenskih galijota iz 2. polovice 16. stoljeća (članovi TV ekipe Gurmanske ćakule)

 

22.30 - 23.15  Atrij Muzeja: modna revija

 

18.00 - 01.00  Izložbeni prostor Muzeja - ulaz s obale: izložba „Miroslav Šutej - iz zbirki Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu“

 

 

 

Iz kategorije: Kultura