Datum objave: 11. Lipanj 2011

Moguće je: „Podijelite snove“ i oplovite svijet

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Projekt Sharedreams-jedrenje oko svijeta, dječački je san i životni projekt splitskog jedriličara Lea Lemešića koji se lani u listopadu upustio u petogodišnju avanturu obilaska zemaljske kugle- jedrilicom.
Prva etapa puta, od Splita do Charlestona u južnoj Carolini završena je u svibnju, a iskustva i dojmove sa ukupno prevaljenih 10 tisuća nautičkih milja podijelio je sa Šibenčanima jutros u Gradskoj knjižnici. Tema tribine koju je organizirao Hrvatski klub putnika trebala je biti Afrika, o kojoj bi govorila gošća, doktorica Katarina Carić, inače Hrvatica sa najviše prijeđenih kilometara koja je dvadeset godina provela na crnom kontinentu. No, gospođa Carić se u zadnji tren ispričala zbog neodgodivih obveza, a na njeno mjesto su uskočili ništa manje atraktivni gosti, Leo Lemešić i njegov kolega na dijelu putovanja, estetski kirurg Držislav Markovina.
Leovi članovi obitelji, prijatelji, ali i svi sa avanturističkom žicom mogu se uključiti u projekt i ukrcati se na 17-metarsku jedrilicu Doru kako bi podijelili snove sa ovim 40-godišnjim entuzijastom. Tako su mu se na nekim etapama puta pridružili eminentni svjetski putnici Stipe Božić i Robert Pauletić ali i Leov otac Marino, supruga Petra i sinovi Stipe i Marino.

Opasnom rutom prvi preplovili Atlantik

Posada je 7. listopada 2010. isplovila iz splitske luke. Preko Otranta plovili su kroz Sredozemlje do Gibraltara, (koji je inače bescarinska zona, idealno mjesto za kupnju goriva i potrepština po nižoj cijeni) a potom do Las Palmasa na Kanarima odakle je krenula avantura prelaska Atlantika. Tijekom boravka u Las Palmasu često su jeli u restoranu El Poncho, u kojem je general Ante Gotovina objedovao tijekom skrivanja na Kanarskom otočju.
Leo i ekipa bili su svjesni da jedrilica Dora, koja nije regatni brod nema velike šanse za dobar plasman u transatlantskoj regati pa su se odlučili zabaviti. Iz luke su umjesto provom, isplovili naopako, „na krmu“ uz pjesmu i svirku na gitari te neizbježnu zastavu Hajduka, postali glavna atrakcija i dobili titulu najvećih zabavljača u lokalnim medijima.
Osmočlana posada 19 je dana prelazila preko Atlantika; Leo se odlučio na sjevernu (zahtjevniju i težu) rutu kojom je osim Dore, plovila još samo jedna jedrilica od ukupno 250 prijavljenih. Tri velika nevremena, valovi od nekoliko metara i povraćanje sa vrha jarbola isplatili su se, u korigiranom vremenu (neki su varali i koristili motor), Leova posada osvojila je prvo mjesto u tradicionalnoj utrci! Veselju nakon uplovljavanja u luku u državi sv. Luciji na Karibima nije bilo kraja. Leo se obvezao na trajnu vjernost jedrilici Dori uz obećanje da u budućnosti slijede samo dani lagane plovidbe.

Nakon odmora kreće osvajanje Pacifika

Pobjedu je posada proslavila partijom picigina na karipskom pijesku. Kasnije su saznali da je jedna tamošnja tvrtka počela proizvoditi loptice za picigin pa Leo u šali kaže da su upravo oni ti koji su prenijeli slavu picigina preko velike bare.
Nakon obilaska Karipskog otočja i prekrasne, ali siromašne Kube, otoka zarobljenog u vremenu, Doru su usidrili u Južnoj Carolini.
Sada slijedi odmor i remont plovila, a na jesen kreće druga etapa– Bahami, Jamajka, Ekvador i Galapagos, potom uspon uz pacifičku stranu prema Srednjoj Americi.
Lemešić treću etapu opisuje kao najnaporniju, prelazak Pacifika uz brojna usputna stajališta trajat će dvije godine, a cijela avantura do 2015. godine.

Najavljuje polaganu plovidbu, poput pravog Dalmatinca nigdje mu se ne žuri, a ponuda za „dijeljenje snova“ još stoji. Iskustvo u jedriličarstvu nije uvjet, kaže Leo. Preko Atlantika su od osam članova posade samo on i otac Marino, imali iskustva u jedrenju, ostali su bili amateri, a ipak su izvukli živu glavu i usput stigli prvi. Stoga se svi entuzijasti, stari i mladi (Leo je svoj životni san krenuo ostvarivati u 40-oj), mogu javiti i pridružiti Leu Lemešiću u avanturi života. Informacije sa detaljnim brodskim dnevnikom i planom putovanja mogu se pronaći na web stranici sailtheworld i na Facebooku.

Foto: sailtheworld.info

Iz kategorije: BioSamTu