Datum objave: 25. Studeni 2013

Šibenik jedan od kandidata za Europsku prijestolnicu kulture 2020.?

Diana Ferić
Diana Ferić

Predstavnici Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije, sudjelovali su danas u Zagrebu na predavanju pod nazivom "Europska prijestolnica kulture" zbog potencijalne kandidature Šibenika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Predavanje je održano u državnom arhivu u organizaciji Ministarstva kulture, a prisustvovali su Mirjana Žurić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika i Zoran Smolić, zamjenik župana Šibensko-kninske županije.

Predavanje je organizirano jer se bliži datum donošenja odluke kojom se definiraju aktivnosti izbora i provedbe projekta Europske prijestolnice kulture - EPK (Decision of the European Parliament and of the Council establishing a Union action for the European Capitals of Culture for the years 2020 to 2033) koja donosi i popis zemlja čiji bi gradovi mogli dobiti priliku za kandidaciju za Europsku prijestolnicu kulture od 2020. godine nadalje. Usvajanje ove Odluke otvara mogućnost da titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine ponesu hrvatski i irski gradovi nakon čega će Ministarstvo kulture objaviti natječaj za dostavljanje službenih kandidatura hrvatskih gradova.

Šibenik ima mogućnost kandidirati se na natječaju samostalno ili sasusjednim dalmatinskim gradovima. U Gradskoj upravi ističu kako je riječ o pothvatu koji zahtijeva ulaganje iznimno puno truda, vremena i volje, ali bi zato njegovi dugoročni doprinosi za grad, regiju a u konačnici i za cijelu Hrvatsku biti iznimno značajni. Osim same kulturne važnosti utjecaj projekta mogao bi se odraziti i na gospodarski razvoj, socijalnu uključenost, turizam i druge sektore, posebice ako se uklopi u dugoročnu strategiju grada. Jedan od primarnih ciljeva projekta je održivost što znači da sve aktivnosti koje će on uključivati ostave utisak i na budući razvoj grada i njegove okolice jednom kada i godina Europske prijestolnice kulture završi.

Ministarstvo kulture je tijekom posljednjih nekoliko mjeseci organiziralo konferenciju i radionicu na temu EPK u cilju što jasnijeg i pravovremenog informiranja gradova, županija i javnosti o važnosti, rizicima i dobrobitima koji se mogu dogoditi u pripremnoj fazi i u fazi same realizacije projekta. Kako se sve više približava period kada će hrvatski gradovi početi pripremati prijave, Ministarstvo kulture organizira predavanje na kojem će ugostiti predstavnike ovogodišnjih nositelja EPK naslova, Marseillea i Košica kako bi podijelili svoja iskustva sa zainteresiranom javnošću.

Iz kategorije: Kultura