Srijeda, 25 Travanj 2012 02:00

Falscietto: Dok naši vršnjaci sjede po kafićima, mi pjevamo

Napisao/la: 
Falscietto: Dok naši vršnjaci sjede po kafićima, mi pjevamo

Glazbeni show Hrvatske radio televizije „Do posljednjeg zbora“ izazvao je zanimanje Šibenčana kad su se na malim ekranima pojavili šibenski gimnazijalci okupljeni u pjevački zbor „Falscietto“. Dogurali su do prve emisije uživo i 15 najboljih zborova, a iako je njihovih pet minuta slave na televiziji prošlo, nadareni Šibenčani svoj glazbeni put nastavljaju s još više entuzijazma. Nedavno su nastupili u Gradskoj knjižnici u sklopu Noći knjige s neobičnim repertoarom koji se sastoji od tradicionalnih klapskih pjesama, ali i neobičnih obrada zabavne glazbe. Falscietto, zbor koji ne „falša“ već odlično zvuči čini 13-oro članova, od čega ih je pet iz šibenske Gimnazije Antuna Vrančića.
„S radom smo počeli u listopadu prošle godine, kad su krenule prijave na audiciju za show „Do posljednjeg zbora“. Svi smo otprije prijatelji iz Glazbene škole ili Gimnazije, a spojila nas je ljubav prema pjevanju i to ne isključivo klasične glazbe već i zabavnjaka, ali obrađenih na maštovit način“, priča nam članica zbora Ana Škaro.

Proslavli se na televiziji

Za obrade poznatih pjesama zadužen je 15-godišnji Ivan Samodol, najmlađi no najproduktivniji član zbora. Upravo je on autor „Taraxacuma“, latinske obrade hita „Maslačak“ grupe Magazin koja do danas ima preko 6 tisuća pogleda na You tubeu.

„Osim Maslačka obradili smo i „Treblebass“ od Svadbasa i „Linđo“ od Gracije, a estradne hitove uglavnom aranžiramo na zabavan i zanimljiv način, a nekad se zabavljamo pa smišljamo mash-upove,  dodajemo dijelove jedne pjesme u drugu“, objašnjava Ana i priznaje da je Falscietto nakon nastupa na nacionalnog televiziji zaposleniji no ikad. Nastupali su na otvorenju Državnog natjecanja iz latinskog i grčkog jezika, na nekoliko školskih priredbi, a čeka ih nastup na Međunarodnom festivalu djeteta te na jubilarnom desetom „Antunu“.

Profesori imaju sluha za Falscietto

Svi članovi Falscietta su jako dobri prijatelji koji, umjesto da dangube po kafićima i klubovima, svoje vrijeme troše korisnije, druže se uz glazbu i smišljanje glazbenih obrada.

„Sastajemo se uglavnom po školi, nemamo voditelja, sami smo svoji majstori, iako je Samodol, kao glavni aranžer, neformalni voditelj zbora. Naši profesori u Gimnaziji daju nam veliku potporu, čak nam izlaze u susret i puštaju nas sa satova kako bismo se mogli naći i vježbati. Nije nam lako uskladiti nastavu u dvije srednje škole, no pjevanje u Falsciettu nam je svima gušt i izazov“, priča Ana koja ipak ne namjerava nastaviti akademsku glazbenu izobrazbu, no dvije solo pjevačice, Ines Grubišić i Franka Palada, te mladi Ivan Samodol i David Batinić, odlučili su pokušati upisati Muzičku akademiju. „Iako će većina nas krenuti drugim vodama, glazba će i dalje ostati važan dio naših života“, zaključuje maturantica Ana Škaro.
U videu poslušajte kako zvuče mladi gimnazijalci okupljeni u zbor Falscietto:

 

 

 

Objavljeno u Kultura i zabava
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!