Datum objave: 25. Travanj 2012

Falscietto: Dok naši vršnjaci sjede po kafićima, mi pjevamo

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Glazbeni show Hrvatske radio televizije „Do posljednjeg zbora“ izazvao je zanimanje Šibenčana kad su se na malim ekranima pojavili šibenski gimnazijalci okupljeni u pjevački zbor „Falscietto“. Dogurali su do prve emisije uživo i 15 najboljih zborova, a iako je njihovih pet minuta slave na televiziji prošlo, nadareni Šibenčani svoj glazbeni put nastavljaju s još više entuzijazma. Nedavno su nastupili u Gradskoj knjižnici u sklopu Noći knjige s neobičnim repertoarom koji se sastoji od tradicionalnih klapskih pjesama, ali i neobičnih obrada zabavne glazbe. Falscietto, zbor koji ne „falša“ već odlično zvuči čini 13-oro članova, od čega ih je pet iz šibenske Gimnazije Antuna Vrančića.
„S radom smo počeli u listopadu prošle godine, kad su krenule prijave na audiciju za show „Do posljednjeg zbora“. Svi smo otprije prijatelji iz Glazbene škole ili Gimnazije, a spojila nas je ljubav prema pjevanju i to ne isključivo klasične glazbe već i zabavnjaka, ali obrađenih na maštovit način“, priča nam članica zbora Ana Škaro.

Proslavli se na televiziji

Za obrade poznatih pjesama zadužen je 15-godišnji Ivan Samodol, najmlađi no najproduktivniji član zbora. Upravo je on autor „Taraxacuma“, latinske obrade hita „Maslačak“ grupe Magazin koja do danas ima preko 6 tisuća pogleda na You tubeu.

„Osim Maslačka obradili smo i „Treblebass“ od Svadbasa i „Linđo“ od Gracije, a estradne hitove uglavnom aranžiramo na zabavan i zanimljiv način, a nekad se zabavljamo pa smišljamo mash-upove,  dodajemo dijelove jedne pjesme u drugu“, objašnjava Ana i priznaje da je Falscietto nakon nastupa na nacionalnog televiziji zaposleniji no ikad. Nastupali su na otvorenju Državnog natjecanja iz latinskog i grčkog jezika, na nekoliko školskih priredbi, a čeka ih nastup na Međunarodnom festivalu djeteta te na jubilarnom desetom „Antunu“.

Profesori imaju sluha za Falscietto

Svi članovi Falscietta su jako dobri prijatelji koji, umjesto da dangube po kafićima i klubovima, svoje vrijeme troše korisnije, druže se uz glazbu i smišljanje glazbenih obrada.

„Sastajemo se uglavnom po školi, nemamo voditelja, sami smo svoji majstori, iako je Samodol, kao glavni aranžer, neformalni voditelj zbora. Naši profesori u Gimnaziji daju nam veliku potporu, čak nam izlaze u susret i puštaju nas sa satova kako bismo se mogli naći i vježbati. Nije nam lako uskladiti nastavu u dvije srednje škole, no pjevanje u Falsciettu nam je svima gušt i izazov“, priča Ana koja ipak ne namjerava nastaviti akademsku glazbenu izobrazbu, no dvije solo pjevačice, Ines Grubišić i Franka Palada, te mladi Ivan Samodol i David Batinić, odlučili su pokušati upisati Muzičku akademiju. „Iako će većina nas krenuti drugim vodama, glazba će i dalje ostati važan dio naših života“, zaključuje maturantica Ana Škaro.
U videu poslušajte kako zvuče mladi gimnazijalci okupljeni u zbor Falscietto:

 

 

 

Iz kategorije: Kultura