Datum objave: 19. Travanj 2012

Od danas u prodaji poštanska marka s likom Vesne Parun

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Hrvatska pošta u sklopu serije „Znameniti Hrvati“ u opticaj pušta novu poštansku marku i to s likom Vesne Parun. Osim ove velike pjesnikinje sa Zlarina, na poštanskim markama naći će se i lik biskupa i narodnog prosvjetitelja Jurja Dobrile, kao i književnice iz 19. Stoljeća  Dragojle Jarnović.  Marke je osmislila dizajnerica iz Zagreba Sabina Rešić, a tiskane su u nakladi od 100 tisuća primjeraka po motivu te u arcima od 20 maraka.

Hrvatska pjesnikinja Vesna Parun rođena je na otoku Zlarinu 1922. godine. Prvu knjigu, „Zore i vihori“, objavila je 1947. godine, a sve do posljednjih dana života nije prestala stvarati i dobivati najveći javni odjek. Među njezinih 88 knjiga ističu se lirske zbirke, knjige satiričnih stihova te ciklusi pjesama za djecu. Okušala se i u pisanju za kazalište i radio, a u nekoliko je svezaka nastojala ispisati svoju autobiografiju, smatrajući kako je prošla svijetom sa strastvenom potrebom da svjedoči i da se bori za etičke i estetske vrijednosti.

Podsjetimo, na otoku Šolti, gdje je Vesna Parun pokopana, nedavno su u povodu njezina rođendana održani Dani Vesne Parun, manifestacija u sklopu koje je na Šolti održana književna večer „Hrvatski pjesnici Vesni Parun“, a šibenski lokalni čelnici i djeca iz osnovnih škola posjetili su tom prilikom Šoltu i odali počast najvećoj hrvatskoj pjesnikinji.
 

Iz kategorije: Kultura