Datum objave: 17. Travanj 2012

FOTO: Kako su Šibenčani pirovali s malograđanima

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Brechtova jednočinka Pir malograđana napunila je sinoć šibensko kazalište, a sudeći po reakcijama uzvanika koji su sa svadbe otišli nasmijani i dobro raspoloženi, predstava je bila pun pogodak. Druga ovosezonska premijera u HNK Šibenik, pobrala je ovacije publike, a temu ironiziranja malograđanštine, licemjerja i lažnog morala, impresivna devetočlana glumačka postava pod redateljskom palicom Dražena Ferenčine vjerno je prenijela na kazališne daske.
Šibensko kazalište je za sinoćnu premijeru bilo uređeno u svadbenom tonu, gledateljima je na ulazu uz knjižicu o predstavi na odjeću prikačena stabljika ružmarina, a kazalište je bilo ukrašeno bijelim mašnama i balonima. Redatelj Dražen Ferenčina nam je nakon uspješne premijere kazao da je jako zadovoljan radom glumaca i ukupnim rezultatom te se nada da će ovaj Brechtov komad imati lijep i dug život.

Gledatelje su posebno zainteresirali mali pojedinačni monolozi svakog od glumaca kojima su na veseo i komičan, a kod nekih protagonista čak vrlo osoban i dirljiv način slali osobne poruke gledateljima: „Malo smo se poigrali s Brechtom, njegova poetika kazališta nalaže da glumac ne smije „prikazivati“ već „pokazivati“, a publika se ne smije uživiti u to što gleda, već razmišljati o široj slici. Glumci su imali slobodu napisati monolog na temu koju žele, a kasnije smo zajedno priču uobličili da ipak ima veze s predstavom“, objasnio je redatelj Ferenčina koji smatra da je ironizacijom i odmakom od klasičnog Brechta ostao vjeran njegovom prepoznatljivom izričaju.

Put ka profesionalizaciji šibenskog teatra

Predstava je rasprodana i prije premijere, a ravnateljica Nera Gojanović objašnjava to dobrim vibracijama s kazališnih dasaka koje su procurile u javnost i zainteresirale publiku: „Već sad imamo pravu profesionalnu predstavu s odličnim tekstom i ponosna sam na sve što smo večeras imali prilike vidjeti na pozornici“, kazala je zadovoljno nakon premijere. Pir malograđana koštao je oko 270 tisuća kuna, što je popriličan budžet iako se radi o vrlo zahtjevnoj predstavi s velikim brojem glumaca, kompliciranoj scenografiji i kostimima.
Nera Gojanović ne osporava ograničene kapacitete šibenskog teatra koje još uvijek ima samo jednu zaposlenu glumicu, no najavljuje skorašnje raspisivanje natječaja za još jednog glumca kojem bi se iduće godine pridružilo još dvoje profesionalaca, čime bi se stvorio mali ansambl s kojim se može kvalitetno raditi i krenuti u profesionalizaciju kazališta, što Nera ističe kao osobnu misiju i želju.
U Piru malograđana glume Žarko Potočnjak, Oriana Kunčić, Franka Klarić, Robert Ugrina, Vinko Štefanec, Antonio Franić, Mirna Medaković, Janko Popović-Volarić i Helena Minić. Repriza predstave na repertoaru HNK Šibenik je večeras 17. travnja i u srijedu 18. travnja s početkom u 20 sati. 

U fotogaleriji pogledajte atmosferu prije, tijekom i iza predstave
 

Iz kategorije: Kultura