Datum objave: 10. Travanj 2012

Brechtova analiza malograđanskog društva premijerno u HNK Šibenik

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Dramska predstava Pir malograđana njemačkog dramatičara Betrolda Brechta prva je ovogodišnja, a druga ovosezonska premijera u šibenskom kazalištu. Veliki autorski tim i devetočlani glumački ansambl pod redateljskom palicom Zagrepčanina Dražena Ferenčine, Šibenčanima će se predstaviti u ponedjeljak 16. travnja, a na današnjoj konferenciji za novinare najavili su ovaj ambiciozan projekt.

‘Pir malograđana’ jedan je od ranijih Brechtovih radova, a analizira i danas vrlo aktualnu temu malograđanskog društva potpalog pod utjecaj konzumerizma, lažnog morala i licemjerja. Jednočinka prati događanja u kući gdje se održavaju svatovi, a kako vrijeme odmiče i alkohol teče padaju maske uzvanika i svi otkrivaju svoja prava lica. Redatelj Ferenčina objasnio je kako je želio slijediti Brechtovu poetiku kazališta i ne dozvoliti potpuno uživljavanje glumce u priču na sceni pa je glumcima dao slobodu da za predstavu napišu mali monolog inspiriran njihovim privatnim životima koji je ukomponiran u radnju. „Malo smo se poigrali Brechtom, čak ga na neki način ironizirali, no čini mi se da smo mu upravo na taj način ostali vjerni“, kazao je Ferenčina.

Veze sa Šibenikom Glumačka postava predstave

Impresivna glumačka postava zaigrat će na daskama šibenskog kazališta u ponedjeljak. Tu su doajen Žarko Potočnjak, Oriana Kunčić, Franka Klarić, Robert Ugrina, Vinko Štefanec, Antonio Franić, Mirna Medaković, Janko Popović-Volarić i Helena Minić. Glumci su na predstavi radili u kazalištu Histrion, a u Šibeniku borave zadnja dva tjedna na završnim probama. Ravnateljica Nera Gojanović zadovoljna je jer je predstava već „prodana“ na festivale diljem Hrvatske među njima i Festival glumca u Zagvozdu, Virovitičke večeri, Gavelline večeri...
Na današnjoj konferenciji za novinare glumci su redom isticali svoje zadovoljstvo boravkom i radom u šibenskom kazalištu, a Žarko Potočnjak novinarima je ispričao kako je kao mladić iz  lože šibenskog kazališta zaljubljeno patio za mladom pjevačicom operete, koju nije mogao imati jer je bila ljubavnica jednog poznatog šibenskog doktora. Prisjetio se i kako je svako ljeto radio u brodogradilištu u Mandalini pa ga za naš grad vežu samo lijepe uspomene. I Robert Ugrina istaknuo je svoje šibensko podrijetlo, otac i baka su mu Šibenčani i često u Šibenik svraća privatno i poslovno. Janko Popović-Volarić oduševljen je prostorom kazališta, kazao je da je kazališna dvorana jedno od najljepših mjesta u kojima je radio dok domaća glumica Oriana Kunčić ističe slobodu i prostor za kreativno izražavanje koje je redatelj ostavio glumcima : „Komad traži ogromnu disciplinu, a redatelj nije dozvolio da budemo marionete već smo imali mogućnost sami kreirati svoju priču“, kazala je. Šibenska publika će svoj konačan sud dati u ponedjeljak na premjeri u ponedjeljak 16. travnja u 20 sati.

Iz kategorije: Kultura