Datum objave: 05. Travanj 2012

Kulturni šok mladih kao način oživljavanja umrlog grada

Dora Žganjer
Dora Žganjer

„Šibenik je možda umro, ali je živ“, prikladno su danas parafrazirali poznatu rečenicu Ive Gregurevića iz filma „Kad mrtvi zapjevaju“ mladi šibenski autori u Gradskoj knjižnici. Zamrle i derutne gradske lokacije oživili su šarenim grafitima, obnovljenim fasadama i dovođenjem sadržaja za mlade u staru gradsku jezgru. Iako se radi tek o idejama na fotošopiranim fotografijama, poruka je jasna: Mladi žele prostor za okupljanje, mjesta za izlaske i druženje, a gradskih lokacija koje bi se mogle iskoristiti u tu svrhu je pregršt.
Tako je za potrebe izložbe „Šibenik u očima mladih“ stara zgrada na trgu ispred kazališta postala Irish pub, Importanne ili Zatrpane pretvoren je u trgovački centar, zatvoreni dućan odjeće u prodavaonicu stripova, a staru diskoteku „Veslo“ mladi fotografi vide kao Kulturni centar.
„Autorima smo dali da puste mašti na volju, a rezultat je još jedan glasan vapaj za prijeko potrebnim prostorom koji bi se dao na korištenje mladima“, kazala je Ines Rudan iz udruge P.A.R.K- pokretača alternativnog razvoja kulture. Narodni odjel knjižnice danas je poslužio i kao plesni podij plesačima skupine Bouncers, a članovi filmske skupine Plutons Production premijerno su prikazali video uradak u kojem virtualno oživljavaju Šibenik.
Tako su mladi danas, uoči sutrašnjeg „sprovoda“ Grada Šibenika, na svoj način pokazali da Krešimirov grad može biti itekako živ, a gradski oci među fotografijama izloženim u knjižnici mogu odabrati svog favorita i od mladih umjetnika kopirati ideje za revitalizaciju stare gradske jezgre. Autorska prava na buđenje usnulog grada i njegove alternativne kulturne scene u ovom slučaju imaju svi.

Iz kategorije: Kultura