Datum objave: 29. Ožujak 2012

Uskrsni vikend u TEF-u uz „Teške boje“

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Uskrsni vikend u Šibeniku obilježit će teške boje alternativnog rocka uz kontroverznog Gorana Baru i grupu Majke, a uvod u glazbeni spektakl u ex TEF-u bit će izložba zapuštenih šibenskih lokacija u novom ruhu- kako ih vide mladi šibenski fotografi. O čemu se radi? Članovi Šibenske udruge mladih pod okriljem novoosnovane udruge P.A.R.K. („Pokretači alternativnog razvoja kulture“), nastavljaju s organiziranjem kulturno-društvenih manifestacija u gradu, a glavni krivci za kulturno-rokerski vikend koji nas čeka su već uigrani dvojac Ines Rudan i Igor Bergam, zaslužni za prošlogodišnju manifestaciju 2uPetAkt u ex hotelu Krka i rujanski festival Regius, kojeg su neki mediji već prozvali „mali Terraneo“.
Sve počinje u petak 5. travnja u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić gdje će biti otvorena izložba „Šibenik u očima mladih.“ Mladi šibenski autori Sanja Lydia Kulušić, Vladimir Jurićan, Slaven Blaće, Tomislav Dugandžić i Mario Ercegović poigrali su se Photoshopom i zapuštene i derutne gradske lokacije predstavili u novom svjetlu.
Otvorenje izložbe začinit će atraktivni plesači iz šibenske plesne skupine Bouncers kao i tematske video-projekcije. Izložba će biti postavljena na prvom katu knjižnice, a moći će se razgledati dva tjedna nakon otvorenja.

Izvođači odabrani Facebook anketom

Rock spektakl na parkiralištu bivšeg TEF-a počinje u subotu 7. travnja oko 21 sat. Kao i dosad, izvođače su odabrali upravo Šibenčani koji su u Facebook anketi najviše glasova dali Bari i Majkama te pulskim punk rockerima Fakofbolan. Posao da zagrije publiku dobio je mladi dnb/jungle DJ i producent Filip Motovunski koji je u zadnje tri godine odvrtio čak 250 partyja u Hrvatskoj i Europi, a ovo će biti prvi njegov nastup pred šibenskom publikom.
Poznavateljima alternativne rock scene pulski sastav Fakofbolan je dobro poznat, postoje već 18 godina, a trenutno snimaju četvrto studijsko izdanje „Crni album“, prvi nakon deset godina pauze. FOB su nakon višegodišnje pauze opet počeli nastupati, a sudeći prema rasprodanim koncertima, publika ih se itekako sjeća. U Šibeniku su posljednji put nastupili davne 2000. godine, na prvom izdanju punk festivala na Martinskoj.

Gorana Baru nije potrebno predstavljati: 30 godina rada, deset izdanih albuma, dva maxi singla, diskografskih nagrada i burnog života, ovaj jedinstven i kontroverzni glazbenik i dalje ne silazi s vrha rock and roll scene. Bare godišnje održi 40-tak koncerata diljem bivše Jugoslavije i još uvijek puni dvorane i stvara pravu rokersku euforiju. Nakon 13 godina s Majkama izdao je novi album "Teške boje" koji je nominiran za čak 11 Porina. Bare je u Šibeniku posljednji put nastupio 2005. godine, kad je sa svojim pratećim bendom Plaćenici zapalio bivše kino Tesla, a tog koncerta se mladi Šibenčani i danas sjećaju kao nezaboravnog glazbenog iskustva. S grupom Majke je Goran Bare u Šibeniku svirao prije čak 10 godina, sad već davne 2002. godine.

Rock spektakl kao uvod u proljetnu glazbenu sezonu

Ines Rudan i Igor Bergam za lokaciju ovog glazbenog spektakla ovaj put su odabrali prostor bivšeg TEF-a: „Bivši hotel Krka je premalen za sve one koji žele čuti Baru i Majke, plan je bio na jednu večer oživiti stari diskoklub Veslo, no nismo se uspjeli dogovoriti s vlasnicima prostora. Alternativa je bio i prostor Luke Šibenik i tamošnje parkiralište, no i to je otpalo. TEF je ispao super lokacija, udaljen je od kuća pa nikome neće smetati muzika, a opet je vrlo blizu centru grada“, kaže nam predsjednik P.A.R.K.-a Igor Bergam i dodaje da će se koncert održati u velikom šatoru koji može primiti do 1000 ljudi.
Prodaja ulaznica je počela, karte po cijeni od 60 kuna mogu se kupiti u caffe baru Domald u Docu, dok će cijena karte na ulazu u TEF biti 80 kuna. S obzirom da je veličina šatora ograničena na oko 1000 ljudi, a karte se već naveliko prodaju, požurite u Domalda i osigurajte svoju ulaznicu na vrijeme da ne bi ostali s krive strane šatora u TEF-u.
„Ovo je najveći događaj ove vrste u Gradu Šibeniku u zadnjih nekoliko godina. Zimi i na proljeće glazbenoh događanja gotovo pa i nema. Bare i Majke trenutno su najpopularniji bend u Hrvatskoj, Fakofbolan imaju odličan novi album, a Filip Motovunski najavio je da će glazbu puštati sve do jutra. Zato nemamo razloga sumnjati da će zabava biti vrhunska“, najavljuje Igor.

Teške boje umjesto teških metala u TEF-u

Iz udruge P.A.R.K. podsjećaju da je glavni cilj ovog projekta ukazati na problem s kojim se mladi u Šibeniku susreću već dugi niz godina- konstantnim nedostatkom adekvatnog prostora koji bi mladima služio u svrhe kreativnog izražavanja. „Kulturni centar ili Dom kulture kako god da se zove, ima svaka urbana sredina i vrijeme je da se i u Šibeniku učini nešto po tom pitanju. Fotografiranjem gradskih lokacija koje zjape derutne i napuštene, a u isto vrijeme imaju itekako mnogo potencijala, želimo privući pažnju naše zajednice, nadležnih struktura vlasti, kao i samih mladih, da se uključe u rješavanje tog problema. Sudjelovanjem mladih plesačica i plesača te kreativnih video – umjetnika u projektu, prezentirat ćemo tek neke od sadržaja za koje nedostaje primjeren prostor u gradu te tako zaokružiti samu ideju. Jedan od segmenata koji zbog manjka uređenih prostora nedostaje u Šibeniku jest i koncertni program kojim bi se obogatila zabavno-glazbena ponuda u gradu“, objašnjava P.A.R.K.- ovka Ines Rudan motive za organiziranje ovog velikog koncerta.

Da će biti na istoj razini pa i bolji i posjećeniji od dosadašnjih projekata ovog ambicioznog dvojca- ne sumnjamo pa i ovim putem pozivamo sve mlade i one koji se tako osjećaju da Uskrs ove godine dočekaju u TEF-u, gdje ih umjesto visoke koncentracije teških metala ovaj put čekaju- Teške boje.

Iz kategorije: Kultura