Datum objave: 10. Listopad 2023

BABE KALE / Šibenska nevista danas ne grinta već vam priča svoju priču kao odu specifičnom šibenskom duhu

Karmen Jelčić
Karmen Jelčić

Dragi moji čitatelji, iako nam je stigla jesen dani su previše lijepi da bih sebe ili vas zamarala grintanjem. Nije da se ne bi našlo materijala – vječno aktualno pitanje smeća, koševa i kontejnera ili ono čemu i kome zapravo služi mreža kamera postavljenih diljem grada. Radije ću iskoristiti ove lijepe dane za plovidbu, kupanje u još uvijek toplom moru i guštanju u druženju s dragim ljudima a vama umjesto kolumne nudim kratku priču koju sam napisala inspirirana našim gradom. Iako se isprva čini kao ljubavna priča smještena u stari grad ona je mnogo više od toga.

Moja je skromna oda nematerijalnoj šibenskoj baštini - šibenskom duhu i duhovitosti, transformativnoj moći pisme i ljudima dobre volje te bezvremenskoj ljepoti i energiji šibenskih skala i kala. Nazvala sam ju „Babe kale“ jer su one ključni likovi priče – vesele čuvarice tradicije i grada, velikog srca, moćnog glasa i nadnaravne moći preobrazbe negativnog u pozitivno.

Voljela bih da čitajući priču nakratko zaboravite na grintanje, brige i sve ono što vas tišti uranjajući u izmišljeni svijet glavne junakinje. Unatoč tome što se radi o šibenskoj nevisti i priča sadrži autobiografske elemenate to je u potpunosti fiktivno djelo. Uživajte!

Priča „Babe Kale“ objavljena je u novom izdanju časopisa „Volim Šibenik“

Link na časopis je:  https://online.fliphtml5.com/wdcxd/fgdd/#p=1