Datum objave: 14. Lipanj 2019

Gorak okus u ustima nakon "egzekucije" nad Musicom Appassionatom

Gorak okus u ustima nakon "egzekucije" nad Musicom Appassionatom
Diana Ferić
Diana Ferić

Gorak je okus u ustima svakome tko drži do Šibenika i njegovog ugleda, ali i kulturnog života i kulturne baštine ostavila jučerašnja sjednica Gradskog vijeća na kojoj je izvršena egzekucija nad jedinim šibenskim festivalom klasične glazbe Musica Appassionata, ali, iako to nitko ne želi izravno priznati, i nad njegovom idejnom začetnicom, umjetničkom voditeljicom i kreatoricom programa Nerom Gojanović.

 

Vijećnici vladajuće stranke, ali i neki oporbeni vijećnici olako su se odrekli tog festivala iako nitko nije osporio da je on postao kulturni brend Šibenika. Pristali su uz Jakova Bilića, aktualnog ravnatelja HNK u Šibeniku koji je bez imalo emocija izgovorio: "Taj festival ne treba ni našem kazalištu ni Šibeniku". Zašto, to nitko ne želi reći, ali svi naslućuju - riječ je o osobnim obračunima, a ne o kulturi, klasičnoj glazbi i koncepciji tog Festivala. Zbog toga vladajući nisu htjeli Neri Gojanović dati priliku da u nekoliko minuta za govornicom obrani taj Festival i kaže svoje argumente. Svojevrsni "silenzio stampa"!

Pokazali smo se primitivnim i puno manje osviještenim u odnosu na one Šibenčane koji su još davne 1870. godine izgradili šibensko kazalište prvenstveno za glazbeno scenska djela jer su znali da to važno za jedno gradsko središte. Gotovo 150 godina nakon toga donosi se odluka da takvo nešto Šibeniku ne treba!
Riječ je o festivalu na kojem su u proteklih 10 godina nastupila mnoga eminentna imena hrvatske, pa i međunarodne glazbene scene, festivalu koji je odgajao svoju publiku i afirmirao i malo poznate atraktivne lokacije u Šibeniku na kojima su održani koncerti.

 

Posramljenost kod svakog politički ostrašćenog Šibenčanina morala bi izazvati i reakcija šibenskog gradonačelnika Željka Burića na argument da je više od stotinu vrhunskih glazbenika, među njima Maksim Mrvica, Stefan Milenković, Dunja Vejzović, Tonko Ninić - potpisalo peticiju protiv ukidanja tog festivala. Riječ je o ljudima koji sigurno ne bi svoj potpis stavljali pod nešto što nije vrijedno. No gradonačelnik im je zaprijetio da će ubuduće u Šibeniku moći nastupati, ali samo pod uvjetima koje odrede on i njegovi suradnici te da "neće oni njemu krojiti politiku što će,a što neće biti u njegovoj kući".

 

Nakon toga ne bih nas trebalo iznenaditi da ti ljudi koji sigurno drže do sebe i mogu nastupiti gdje požele Šibenik budu zaobilazili u velikom luku. No oni koji kroje lokalne politike u ovom gradu to neće previše pogoditi dok je svojevrsnih Changera, DJ -eva elektronske glazbe i sličnih njima dragih sadržaja koje obilato financijski podupiru, a rješavaju se, niti ne trepnuvši, sadržaja poput Musice Appassionate.
 

Iz kategorije: Sridom u sridu