Datum objave: 26. Veljača 2019

Slučaj Pittosporum ili kako gradonačelnik Burić omalovažava i vrijeđa svoje građane

Slučaj Pittosporum ili kako gradonačelnik Burić omalovažava i vrijeđa svoje građane
Diana Ferić
Diana Ferić

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić nas, iako smo već dobro upoznali njegov stil komuniciranja u javnosti, svaki put iznova iznenadi načinom na koji reagira u situacijama kriznog komuniciranja jer jednostavno ne zna priznati grešku i povući se pred najezdom ogorčenja građana već im se suprotstavlja napadajući ih. I to s lakoćom!

Najnoviji slučaj je njegova izjava za TV Šibenik o sječi Pitosporuma uz stepenice podno šibenske katedrale. Nakon što tjedan dana društvene mreže doslovce "gore" zbog nezadovoljstva građana tim činom, i to ne šačice nego tisuća građana među kojima su i neka poznata i stručna imena poput arhitekte Ante Vrbana i nakon što je objavljena sva dokumentacija o tom potezu iz koje je vidljivo da su ti mirisni grmovi Pittosporuma, koji su u kolektivnom pamćenju generacije Šibenčana, posječeni bez suglasnosti konzervatora, on  umjesto da prizna propuste, umiri građane i pozove na odgovornost one koji su pogriješili gradonačelnik u kameru kaže kako je sve napravljeno regularno, da je sječa tih mirisnih zdravih grmova bila nužna, potom kako za sve postoje potrebne suglasnosti, kako je sve vidljivo iz određenih skica ( iako je na skici koja je objavljena jasno vidljivo da nije bila predviđena sječa zelenila već da su klupe u totem za Prezentacijski centar projekta "Civitas Sacra" trebali biti na travnjak do posječenih grmova), kako je riječ o derutnom i zapuštenom prostoru koji će sada biti na pravi način hortikulturno uređen i onda nastavlja priču o projektu uređenja obale, dječjeg igrališta i slično kojeg je to dio. I da se pri tomu nije niti zacvenio od stida.

 

Gradonačelniče, građani Šibenika ne žele novo hortikulturno uređenje tog prostora već žale za onim opojnim mirisnim mirtama koje nisu smjele i nisu trebale biti posječene i traže odgovornost onih koji su to napravili. To je poanta priče i njihovog nezadovoljstva. Nemate pravo to ignorirati i vrijeđati njihove emocije i zdravu pamet! Nije riječ o tomu da ti građani žive u prošlosti, kako vi to volite kazati, nego žele da se u ovom gradu poštuje javni prostor kao takav i da oni sudjeluju u njegovom uređenju,a ne da se uništava duša grada.

 

Ide gradonačelnik u svoj samodopadnosti još i dalje i proziva, kako kaže, šačicu uvijek istih ljudi koji su se bunili zbog zgrade Peškarije, pa zbog dizalice u Docu, pa sada zbog Pittosporuma. Kazao je  neistinu  i ostao živ jer dovoljno je samo pročitati reakcije građana na društvenim mrežama na tekstove o sječi Pittosporuma koje svjedoče o tomu da je to preraslo u masovni prosvjed. Istina samo virtualni pa ga on ne doživljava ozbiljno. Uvrijedio je i dvoje vijećnika u Gradskom vijeću, Antona Dobru i Iris Ukić Kotarac koji su također iskazali nezadovoljstvo i to aktivno, tražeći da se taj prostor vrati u prvobitno stanje. Omalovažio je građane koji su danima palili iz prosvjeda svijeće u spomen na Pittosporum.

 

 

A istinu ne govori ni kada je riječ o meritumu stvari, a to je nedopuštena sječa Pittosporuma, što potvrđuje i odgovor koji smo dobili iz Ministarstva kulture na pitanje jesu li konzervatori odobrili uklanjanje Pittosporuma u kojem stoji: "Nastavno na Vaš upit obavještavamo Vas kako je Konzervatorski odjel u Šibeniku 2. ožujka 2016. godine, izdao rješenje o prethodnom odobrenju KLASA: UP/612-08/16-04/0254 Šibenskoj biskupiji za radove postavljanja internetsko-prezentacijskog centra.

U rješenju o prethodnom odobrenju je dozvoljeno postavljanje 3 klupe i totema na travnjaku ispod zida stepenica za pristup katedrali. U zahtjevu Šibenske biskupije pa tako ni u Rješenju nigdje nije navedeno da će se za tu potrebu ukloniti stabla. Konzervatorski odjel u Šibeniku nije bio obaviješten o početku radova, a s tim niti s uklanjanjem stabala. Trenutno je u tijeku postupak utvrđivanja obveza od strane vlasnika i investitora te će Konzervatorski odjel u Šibeniku postupiti sukladno Zakonu nakon što se utvrde sve činjenice".

Gradonačelnik Burić zna za takav stav konzervatora i zbog toga su njegove posljednje izjave u kojima preko toga prelazi nedopustive i nečuvene za funkciju koju obnaša.
Naravno jer, kako to pjeva i Giboni, najteže je reći "oprosti". U ovom slučaju "dragi građani oprostite, pogriješili smo". Ali to je najteže samo onima koji ne drže do svojim građana i njihovih stavova i očekivanja. Pametni političari građanima idu "niz dlaku" i kada ne treba, a kamo li u situacijama kada su građani opravdano ogorčeni.
 

Iz kategorije: Sridom u sridu