Datum objave: 07. Travanj 2018

POST FESTUM Kulturaljke:Prepoznaje li vlast kreativce koji bez puno novca i logistike čine čuda

POST FESTUM Kulturaljke:Prepoznaje li vlast kreativce koji bez puno novca i logistike čine čuda
Diana Ferić
Diana Ferić

Ovih dana me kolega Mario Krnić u svojoj emisiji „Na terapiji“ upitao što zamjeram aktualnoj gradskoj vlasti, a ja sam kao iz topa izbacila – u prvom redu to što nedovoljno primjećuje, podržava i ističe kreativne pojedince u vlastitoj sredini, puno manje nego neke kreativce koji dolaze sa strane i iza toga stojim i dalje.

 

A da ih ima i to ne onih već „isluženih“, koji su možda malo štufi i više okrenuti prošlosti nego budućnosti, nego mladih, sposobnih i vještih pokazuje i posljednje izdanje Kulturaljke, glazbeno – edukativnog događanja koje već organizira udruga „Park“ odnosno njezin predsjednik Igor Bergam s nekolicinom volontera. U oskudnim financijskim i organizacijskim uvjetima čine čudo i velikim djelom su zaslužni što je Šibenik postao glazbenom prijestolnicom Dalmacije i jednom od najjačih urbanih glazbenih scena Hrvatske.

 

Program Kulturaljke je od prvog dana, kada ga je stvarao zajedno s kolegicom Ines Rudan bio kreativan, osmišljen, bez podilaženju mainstreamu, hrabar jer se nisu libili u Šibeniku dovoditi glazbenike iz cijele regije i otvarati Šibenik toj istoj regiji. Nisu se vodili čisto komercijalnim kriterijima. Od početka do danas prisutna je edukativna nota jer glazbenom programu uvijek prethode zanimljive interaktivne izložbe, tribine, okrugli stolovi ...

 

Tako je bilo i ove godine. U galeriji Matija bila je postavljena izložba fotografija ‘Klubovi jutro poslije’ zaokružena instalacijama šibenskog umjetnika Danijela Hrga i popraćena glazbom DJ-eva Bake Juniora i Tabule. Organiziran je i zanimljiva debata o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti klubova u Šibeniku. Potom je šibenski electro fusion bend The Fogsellers nastupio u Kuglani kao 'warm up' glazbenog djela Kulturaljke koji je kao peterostruki koncert održan prošle subote u hangaru bivše vojarne Bribirski knezovi, a nastupili su Kries, Jynx, Kandžija i Gole žene te šibenska Rhea, a potom i DJ dvojac Škalja i Sokol. Bio je to, vrhunski glazbeni događaj, svjedoče svi koji su na njemu bili, a izvođači su izjavljivali da nema publike do šibenske.

 

Spojili su u toj manifestaciji kulturu glazbe clubbing, DJ-e, umjetnost i performere, novinarstvo, produkciju, show..., odličnu glazbu, kako je kazao organizator tog događanja Igor Bergam. Nakon svega je i on, kao i publika zadovoljan.

 

„ Kulturaljku smo ove godine razvukli kroz cijeli mjesec ožujak, i programski napunili kao nikad do sada. Svaki tjedan je bio dio programa, tako smo u prošli petak na koncertnom finalu, skupa s odličnom šibenskom publikom, slavili naš rad, trudi i uspjeh da ovogodišnja Kulturaljka izgleda tako kako je izgledala. Od početka i otvaranja u galeriji Matija pa do koncertna u Hangaru, sve smo uspjeli odraditi kako smo zamislili i mišljenja sam da smo organizirali sadržajno i produkcijski najbolju Kulturaljku do sada. Okupili smo u organizaciji tim od puno mladih, pametnih i sposobnih pojedinaca koji su pridonijeli da sve bude na jednom ozbiljnom i profesionalnom nivou, i njima se ovim putem još jednom zahvaljujem na pomoći. Veliki koncert u Hangaru potvrdio je još jednom da je Kulturaljka najbolja proljetna rock fešta u Šibeniku i okolici, a publika svih krajeva Dalmacije svojom energijom i uživanjem to je i potvrdila. Samo pozitivne kritike koje dobivamo sa svih stana na račun ovogodišnjeg koncerta daju nam vjetar u leđa da i dalje radimo ovo što volimo i Šibenik pozicioniramo na mapu najboljih glazbenih destinacija u Hrvatskoj", kazao nam je.


Da to nije PR –ovska priča, na koje smo u ovom gradu navikli, najbolje svjedoče fotografije ,( pogledajte galeriju), snimljene na Kulturaljci i nasmiješena lica publike koja je iskreno uživala, ali i potpora svih lokalnih medija koju Kulturaljka uživa.

 

Eto tako to u Šibeniku rade pojedinci iza kojih ne stoje institucije, dobro plaćena logistika i slično nego čisti entuzijazam i ostvarenje neke vlastite misije ili vizije. Iza njih ne stoje gradska blagajna, birokratska logistika i političke veze!

 

Gradski oci će sigurno kazati da Udruga PARK dobiva određenu novčanu potporu iz proračuna što je istina, ali nisam sigurna da je to znak da su svjesni vrijednosti rada pojedinaca u vlastitoj sredini i da su prepoznali da to itekako pridonosi pozitivnom i urbanom imidžu Šibenika.
 

Iz kategorije: Sridom u sridu