Utorak, 10 Listopad 2017 10:22

Šibenik kao hermafroditski grad:Moderna tehnologije i stavovi primjereni srednjem vijeku

Napisala: 
Šibenik kao hermafroditski grad:Moderna  tehnologije i stavovi primjereni srednjem vijeku

Šibenik je postao uzor ostalim gradovima po „izvlačenju novaca“ iz EU fondova, grad koji „štanca“ projekte zasnovane na IT tehnologiji,3D printerima, virtualnoj stvarnosti i svemu ostalom što je imperativ modernog vremena. To je već postala mantra koju oni koji ovaj grad vode stalno ponavljaju pa bi, da i nije istina, a jest, po onomu „tisuću puta ponovljena laž postaje istina“ već do sada bilo i prihvaćeno kao istina. 'Kako smo postali zvijezde' bio je naziv predavanja koje je nedavno na Danima EU projekata održao Matija Bumbak, pročelnik gradskog Ureda za gospodarstvo i EU fondove, Sve pet, rekli bismo kolokvijalno.

 

Ali Šibenik je ovih dana postao „zvijezda“ i po nečemu što ga ni u kom slučaju ne stavlja na popis modernih, pametnih gradova, po nečemu što ga vraća u srednji vijek i što je u medijima, u prvom redu onim nacionalnim dobilo puno više pozornosti od šibenskih IT projekata. Najprije je to bila sramotna propovijed biskupa Košića na proslavi blagdana svetog Mihovila u čemu , istina, lokalna vlast nije imala „svoje prste“ niti je na to mogla utjecati. Ali odmah nakon toga dogodilo se nešto na što su se oni koji vode ovaj grad oglušili, a to su Pravila ponašanja na ispraćaju i sahrani pokojnika koja je utvrdio mlađahni, nadobudni direktor šibenskog pogrebnog poduzeća „Čempresi Joško Vuković Naišla su na niz kritika, pogotovo zbog stavke u kojoj se navodi da žene trebaju hodati na začelju pogrebne povorke.

 

Nema nacionalnog medija koji to nije zabilježio i ismijao najprije zbog preporuke rasporeda u pogrebnoj povorci - križ, muškarci, vijenci, svećenik, pokojnik, članovi obitelji i potom žene. Vukovićevo objašnjenje da pravilnikom nije želio niti omalovažiti niti degradirati žene već da tako nalaže tradicija jednako je porazno kao i njegova pravila. "Nisam to ja izmislio. To nalažu red i crkveni običaji, tako je propisala i Crkva, a ja ne volim kopati po tradicijama“, nastavlja Vuković. No, zbog negativnih odjeka u javnosti povukao je svoja pravila što ga ne amnestira od gluposti i neprosvijećenosti koju je pokazao i time naštetio Šibeniku.

 

Sve vrijeme dok se to događa gradonačelnik Šibenika Željko Burić i kao gradonačelnik i kao predsjednik Skupštine tog pogrebnog poduzeća šuti. Javnost o tomu bruju, društvene mreže pune su osvrta na taj potez direktora pogrebnog poduzeća, a on se pravi da ne čuje, da se to ne događa u gradu koji upravo on voli. Vjerojatno su to, u odnosu na spomenute svjetske projekte koji su Šibenik „lansirali u svemir“ prizemne i njemu nebitne stvari!
Zanimalo nas je, ipak, što on o tomu misli. Na novinarski upit dobili smo sljedeći odgovor.

„Direktor 'Čempresa' g. Joško Vuković u želji za postizanjem kvalitetnije organizacije sahrana, koje podrazumijevaju dostojanstveno ponašanje i sućut spram obitelji pokojnika, istaknuo je upute prikladnog ponašanja.
G. Vuković je naveo i sugestiju redoslijeda sudionika posmrtne procesije, nazvavši je uobičajenom na ovim prostorima, a ista je izazvala medijski interes uz negativne konotacije.
Namjera direktora nije bila loša, a sama uputa, naravno, nije bila obvezujuća, te je u konačnici i uklonjena. Medijska situacija je nastala više kao nesporazum; u zaleđu Šibenika i naše Županije njeguju se običaji posmrtne procesije kojoj su muškarci na početku, a žene na kraju hoda za pokojnikom( odnosno nakon ožalošćenih članova obitelji), što nema veze sa spolnom diskriminacijom, baš naprotiv, muškarci koji su fizički snažniji nose sakralne simbole ili vijence s cvijećem.Premda se u samom gradu ne njeguju ovakvi običaji, nema razloga da bi se ičija tradicija nazivala vraćanjem u srednji vijek.Šibenčani su na gradskom groblju Kvanj, kao i na drugim grobljima, uvijek mogli i mogu slobodno odabrati način na koji će biti sahranjen pokojnik iz njihove obitelji“, kaže gradonačelnik.

Tako Šibenik zapravo postaje hermafroditski grad u kojem se njegovi čelnici ponose time da su ga „debelo“ uveli u 21. stoljeće i moderno doba, a istodobno podržavaju ono što ga , simbolično rečeno, vraća u srednji vijek iako to ne žele priznati. Najvažnije je ipak  da javnost shvati da to što se dogodilo nije nečiji hir ili nerazumijevanje sadašnjeg vremena i da za sobom povlači niz opasnih posljedica za društvo  te život ovog grada ne počinje i ne završava  "izvlačenjem novca iz EU".
 

Objavljeno u Ja tako mislim
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!