Datum objave: 08. Siječanj 2016

KOLUMNA Savjeti za manje bolan povratak u klupe Veleučilišta u Šibeniku

KOLUMNA Savjeti za manje bolan povratak u klupe Veleučilišta u Šibeniku
Josip Kuštera
Josip Kuštera

 

Nismo ni snijeg dočekali a novi semestar je već poćeo. Nove obveze, novi zadaci, seminari, završni radovi, kolokviji, ispiti i sve blagodati studentskog života. Rijetki su oni koji u ovom trenutku gledaju s veseljem na sve to, no ipak bi trebali. Zašto?

Kao prvo jer nećete gubiti vrijeme ljenčareći doma, glumeći mumije ispred tv-a. Nećete nakupljati nepotrebne kile, nećete spavati dvadeset sati u komadu , vjerovatno ćete manje piti i općenito biti produktivniji te bolje iskorištavati vrijeme.

No, bilo kako bilo nije se lako vratiti iz udobnosti vlastitog doma u okrutan svijet samostalnosti. Zato su tu oni koji unaprijed misle za sve, pa su tako pripremili neke savjete uz koje bi nam trebalo biti lakše vratiti se starim i novim obvezana. Nisam siguran je li to dovoljno za većinu studenata, ali od svih savjeta valjda će bar neki pomoći.

Dakle, kažu organizacija je ključ uspjeha pa je prvi savjet - dobro se organizirajte. Vratite se dan ranije i uzmite si vremena za odmor od puta i za pripremu plana. Možda je već kasno za ovo za one koje koji su spojili s vikendom. Vidimo se u ponedjeljak!

Nadalje, navode kako je bitno imati dovoljno sna. S obzirom da ste se tek vratili s praznika pretpostavljam da vam sna ne fali. Idemo na sljedeće.

Vježbanje. Ok, to svi već znamo. Bolje ćemo se osjećati, imati više energije, biti aktivniji u svemu. No, pravo pitanje je - kako se motivirati? Ako netko ima savjet neka ga slobodno podijeli s nama.

Učinite mjesto za učenjem ugodnijim. Maknite sve nepotrebne stvari koje bi vam mogle ometati pažnju i okružite se samo potrebnim materijalima. Šareni markeri i post it blokić bi trebali pomoći. No, nekima ni učenje na oblacima nebi bilo dovoljno. Nedajte se!

Okružite se pozitivnim ljudima. Pod ovim se misli da ignorirate panične kolege koji prićaju koliko su i kako naučili (ili nisu) i stvaraju vam dodatni stres. Okružite se opuštenim osobama koje vam stvarno mogu pomoći u učenju i pripremi za ispit. Dakle, samo pozitivno.

Nemojte pretjerivati s kavama. Svi znamo da je kava nezaobilazan dodatak, pogotovo kad imamo cijelu noć za učiti. Ali, prevelike količine kofeina stvaraju suprotan učinak pa se nemojte zavarati sa loncem kave ili desetcima Red Bullova. U ovakvim slučajevima preporuča se puno vode i biljni čajevi.

Ugasite Facebook, Viber, Youtube i druge mreže. Dobar vic.

Ako već učite, učite kako spada. Kažu, mentalne mape su prava stvar. Nisam još nikad probao moram priznati ali stvarno zvuči korisno. Radi se o tome da se na veliki list papira ispišu najvažnije natuknice odabranog gradiva koji se uči. Još bolji učinak će biti ako koristite boje. Ovaj jednostavni pregled bi trebao biti zanimljiviji i korisniji pri pamćenju i ponavljanju definicija i učenju novog gradiva.

Eto ga, pridržavajte se svih savjeta pa će neki valjda upalit! Ako imate neku svoju tehniku za bolje ili lakše učenje ili nešto što vam čini život lakšim nemojte biti sebični i podijelite to s nama!

Sretno svima u novom semestru i dajte najbolje od sebe!
 

Iz kategorije: Biti student u Šibeniku