Datum objave: 27. Studeni 2015

KOLUMNA Poziv svim šibenskim studentima kreativcima

Josip Kuštera
Josip Kuštera

 

U prošloj kolumni mogli ste pročitati da se na Veleučilištu u Šibeniku osniva novinarska sekcija koja bi okupila sve studente željne zabave, učenja, kreativnog izražavanja i istraživanja. Prošli tjedan održao se sastanak sa svim zainteresiranim studentima, a na kojem se moglo čuti što sve ova ideja obuhvaća te kako bi se ista mogla realizirati. Također je profesorica Ivana Kardum Goleš održala predavanje o CEEPUS programu mobilnosti razmjene studenata. U daljnjem tekstu opisat ću cjelokupnu ideju novinarskog dijela na Veleučilištu te koje su prednosti sudjelovanja na ovom zanimljivom projektu koje je još prije dvije godine osmislio kolega Matija Blaće.

Izrada našeg vlastitog portala
Ideja novinarskog odjela na Veleučilištu je ta da se formira jedinstvena redakcija za tri vrste sadržaja - pisani, radio i vizualni, a koji bi u potpunosti bili djelo šibenskih studenata. Dakle, radi se o potpuno novoj web stranici koju ćemo samostalno uređivati.
Web stranica bi se tvorila od svih bitnih stvari za studente, a na njoj bi se pisalo o događajima na Veleučilištu u Šibeniku, studentskim obavijestima i projektima, bitnim događajima za studente u gradu, državi i šire, intervjui s poznatim osobama, podupirati volonterstvo i razvoj civilnog društva. Našlo bi se tu za svakog po nešto, bilo da želite sami biti uključeni u prikupljanje vijesti ili stvaranja svog vlastitog sadržaja ili samo želite pročitati svoju omiljenu rubriku na portalu. Još jedna zanimljivost odnosi se na poseban dio web stranice za objavu najbolji seminarskih, stručnih i drugih radova naših studenata. Portal bi bio napravljen po uzoru na vrlo popularne studentske web portale kao što su Studentski.hr, Srednja.hr ili X-ica.com a s kojima bi naš portal također i surađivao.

Kako to postići?
Naši kolege iz informatičke sekcije, kolege Ivan Bumbak i Krešimir Čoko pozabavit će se tehničkim dijelom izrade portala što će biti prvi korak ka realizaciji ideje. Zatim ćemo se sastati svi skupa, odnosno svi koji su zainteresirani za sudjelovanje u izradi portala i kreiranju sadržaja, a dosad nas ima već desetak, te ćemo dogovoriti daljnje korake. Nakon toga se pristupa izradi vizualnog identiteta, točnog „layouta“ stranice, pisanju uredničke politike te ćemo se podijeliti po sekcijama i interesima. Dakle, svatko će moći odabrati ono što ga najviše zanima.
Osim svega toga, kao što sam već rekao, u planu je i suradnja s ostalim studentskim i lokalnim portalima te stvaranje originalnog sadržaja koji ne bi bio preozbiljan, već pristupačan za sve studente.
Što se tiče radio sadržaja,on se odnosi na studentsku emisiju "Studentski val" koja će se emitirati svakog četvrtka na Radio Šibeniku, a koja će pokrivati sve važne i aktualne studentske teme i u kojoj će se održavati zanimljive nagradne igre za šibenske studente.
U budućnosti, kako portal bude napredovao, također ćemo napraviti i Youtube kanal za zanimljive i originalne intervjue, reportaže, skečeve i slično.

Tko može sudjelovati?
Svi studenti! Ograničenja nema, a bitno je samo da vas uistinu zanima. Prijave će započeti uskoro, a trebat će poslati životopis i motivacijsko pismo. Opterećenje će biti po volji i po mogućnostima i slobodnom vremenu (ali je bitno da se preuzeti posao odradi). Također je važno napomenuti, a vjerujem da se podrazumijeva, da će se raditi na volonterskom principu.

Prednosti
Ovo je savršena prilika za sve studente da se kreativno izraze na svoj jedinstveni način, da nauče nešto novo, da se zabave, druže s drugim studentima i skupljaju iskustvo.
Upis u diplomu supplement što će biti odlična stavka u CV-u za buduće poslodavce. Na internetu će postojati vaši potpisani tekstovi koje uvijek možete priložiti po potrebi, a naravno tu je i već spomenuta mogućnost kreativnog izražavanja. Osim toga, upoznat ćete i razumijevanje timskog rada na velikom projektu. Jako bitno je i stjecanje novinarskog, marketinškog, komunikacijskog te PR iskustva, ali i druženje sa super ekipom!

Svi zainteresirani mogu se javiti porukom na Facebooku. 

Iz kategorije: Biti student u Šibeniku