Datum objave: 16. Studeni 2015

VIDEO Artemija Jelas: Šibenska šansona, ljubav, Dedić, glazba bez granica…

VIDEO Artemija Jelas: Šibenska šansona, ljubav, Dedić, glazba bez granica…
Maja Mayana
Maja Mayana

 

Imala sam priliku upoznati Artemiju Jelas, dosta nakon što se široj javnosti 2007. godine predstavila u jednom od prvih glazbenih natjecanja kod nas Showtime. Artemiju sa Šibenikom povezuje susret sa šibenskom publikom 2002. godine na Festivalu šibenske šansone, gdje je osvojila nagradu kao najbolja debitantica. Ona je istinska zaljubljenica u glazbu i živi ju na svoj nenametljivo kvalitetan način. Svojom intenzivnom i snažnom interpretacijom svaku pjesmu donese na neki prepoznatljiv način, bila obrada ili njena pjesma. Dallas Records 2010. godine izdao je nekoliko njenih singlova kao što su ''Čudna ljubav'', te ''Dobre namjere'', pjesmu na kojoj je gostovao virtuoz na gitari Vlatko Stefanovski. Album „Sve u svoje vrime - šotovoće piva Artemija“ izašao je također 2010. za Dallas Records. To je album poznatih uglazbljenih stihova Jakše Fiamenga koji je također čest gost Šibenika i svih šibenskih glazbenih događanja. Artemija je tim poznatim pjesmama i njihovom dalmatinskom štihu donijela modernu i neobičnu interpretaciju na potpuno drugačiju glazbenu podlogu. Odgovorila mi je na neka pitanja i time još jednom dokazala kako „živjeti glazbu“ ne znači popunjavati novine, portale i sve ostale medije onim što nema veze sa glazbom. Glazba za nju je, a vjerujem i ostaje način na koji će reći sebe i o sebi.

1.Glazba? Što je glazba? Zašto glazba?
Citiram: „Glazba je zvonka radost“. U mom životu glazba je nešto što je dio mene kao organ bez kojeg ne bi mogla. Uvijek sam znala da ću joj biti vjerna cijeli život, moja ljubav i strast.

2.Koje je tvoje prvo sjećanje na glazbu? I sjećaš li se prve pjesme koju si pjevala pred publikom?
Već kao mala sam plesala, glumila i pjevala bez imalo srama. Zabavljala sam roditelje i familiju svakodnevno. Prvi nastup je bila pjesma Boba Marleyja „No woman no cry“.

3. Postoji li u glazbenom svijetu netko tko ima odličnu glazbu, ali da pojavu te osobe nikako ne podnosiš ili ne povezuješ sa glazbom. Ili misliš da to ipak ide jedno s drugim?
Apsolutno poštujem sve vrste glazbe i nemam nikoga posebno koga mogu izdvojiti kao omraženu ličnost. Sloboda za svakoga! Ljudi su ti koji se lako hipnotiziraju nekim, a zato postoje i mediji koji u tome pripomažu.

4. Kakve vrste nastupa su ti najdraže?
Najdraži su mi nastupi uživo sa svojim muzičarima koji su izvrsni. Razmjena energije sa publikom, smiješak kolega dok sviraju solo dionice… Definitivno najljepši način stvaranja muzike.

5. Najbolja balada? Postoji li to za tebe?
Ima puno balada i ne bih se mogla odlučiti za najljepšu. Možda jazz standard „My funny Valentine“ i svakako sve pjesme Arsena Dedića. Napisao ih je toliko puno da se spremam obraditi ih i dati im novi život.

6. Što misliš o načinu funkcioniranja naše glazbene scene u Hrvatskoj? Kakvo je ovdje „glazbeno tlo“?
Ima kod nas odličnih glazbenika, izvođača. Mogućnosti su uvijek otvorene, malo teže jer su nametnuta neka pravila, ali sve se da postići strpljenjem i radom na sebi koji se kad-tad isplati, onako svakom po zasluzi.

7. Kao glazbenici , što je za tebe uspjeh?
Za mene je uspjeh raditi a biti ono što jesi, istinit i strastven. Bitno je samo koliko si sretan, treba pomiriti ego i u glazbi biti ponizan i svet.

8. Ono nezaobilazno pitanje moram te pitati, jer svakako me zanima kako vidiš dalje, u budućnosti svoj glazbeni put?
Svoj glazbeni put vidim onako kako ga stvaram svaki trenutak, sada i ovdje. Puno je planova i želja. Pomolim se i pustim da me vodi unutarnji glas.

9. Što misliš o glazbenom natjecanju Zvjezdice, koji se prikazuje na jednoj domaćoj televiziji?
Sigurna sam da su Zvjezdice zabavne jer djeca su čudo. Međutim nisam gledala show pa ne mogu komentirati. Danas je puno natjecanja, a mi smo mala zemlja. Treba zasukati rukave i izbrisati granice iz glave.

10. Steve Wonder ili Prince?
Hm, težak izbor, ali Steve Wonder je moja ljubav i definitivno jedno od najvećih glezbenih čuda.
 

Video

Iz kategorije: Svašta nešto