Datum objave: 09. Listopad 2015

KOLUMNA: Pet stvari koje morate zapamtiti kad upisujete fakultet

KOLUMNA: Pet stvari koje morate zapamtiti kad upisujete fakultet
Josip Kuštera
Josip Kuštera

 

Kad konačno stigne i taj prvi tjedan na faksu, bit ćete nesumnjivo nervozni. To je prvi put da mnogi od vas moraju biti samostalni, a to često znači da sigurnost doma više nije nadohvat ruke. Ali uz malo hrabrosti i upornosti izvući ćete od ove tri (ili pet) godina jedno od najbolji perioda u svom životu! Da bi vam bilo lakše i opuštenije, evo nekoliko savjeta za prve dane (tjedne) na fakultetu.

1. Pokušajte započeti studiranje otvorenog uma.
Drugim riječima, budite spremni prihvaćati različitosti, bilo u mišljenjima, idejama, načinu života ili navikama. Ako ikad postoji vrijeme u vašem životu kada biste trebali preispitivati sve u što vjerujete, to vrijeme je upravo sad. Kad započnete studiranje naići ćete na mnogo ljudi, ideja i načina života, i trebali biste se susresti s njima bez predrasuda ili unaprijed donesenih zaključaka o njima. Navike koje će vama od prve izgledati čudno mogle bi uskoro postati vaše.

2. Nemojte biti pustinjak.
Poznajem puno osoba koje su jako ponosne na svoj veliki TV koji im jedva stane u sobu ili zadivljujućom kolekcijom PC igara. Wow, svaka čast. Ako definirate svoju sreću na fakultetu uspjehom svog World of Warcraft lika, bojim se da će vam vrijeme studiranja proteći jako bijedno. Moj savjet bi bio, jednostavno nemojte igrati video igrice. Ili ako već baš jako to želite i volite, nemojte igrati sami. Pridružite se nekom klubu, pričajte sa svojim cimerima, budite društveni.

3. Bavite se stvarima koje vas zanimaju.
Ovo je zapravo prilično logično, ali je ipak vrijedno spomenuti. Kad počnete studirati, nemojte se držati samo predavanja vezana za vaš studij. Pohađajte tečajeve, seminare, radionice i slične prilike na području koje vas zanima. Osim što ćete stjecati nova znanja i vještine, biti ćete sretniji jer radite ono što volite. Mnoga zanimljiva predavanja održavaju se upravo na fakultetu, a svi profesori će to cijeniti.

4. Riskirajte, ali provjereno!
Nikad nećete imati slobodu kao ova koja vam se nudi za vrijeme studiranja. Ako želite isprobavati nove stvari, učinite to! Ako se želite okušati u stand up komediji, učinite to! Ako se želite uključiti u neku organizaciju i volontirati, učinite to! Ako želite skakati bungee jumping sa Šibenskog mosta, učinite to! Možda više nikada nećete biti u prilici raditi takvo nešto, a ne želite diplomirati bez dobre zalihe dobrih priča koje možete pričati na domjencima dosadnog post-studentskog života.

5. Zabavljajte se.
Ok, ovo zvuči stvarno cliché, ali je istina. Zabavljati se je važan dio studentskog života. Kažu da je, kao i sa svim stvarima u životu, važno biti umjeren. Čini se da na faksu postoje 2 vrste studenata; oni koji se previše zabavljaju pod cijenom loših studentskih navika i oni koji provode previše vremena učeći pod cijenom da ostanu bez društvenog života. Oboje su jednako loši. Zato kad počnete studirati, pokušajte pronaći balans između najviše zabave što možete imati, dok i dalje zadržavate svoje pristojne (dobre) ocjene.

Eto ga. Pet stvari koje morate zapamtiti kad započnete studirati. Ovo stvarno mogu biti najbolje godine vašeg života, zato ih nemojte zabrljati i nezaboravno se provedite!
 

Iz kategorije: Biti student u Šibeniku