Datum objave: 21. Rujan 2015

Zašto volim Banj i što me na njemu smeta

Zašto volim Banj i što me na njemu smeta
Karmen Jelčić
Karmen Jelčić

Ovo mi je drugo ljeto koje se kupam na Banju. Došećem iz grada za petnaest minuta (iako bih pozdravila električni vlakić) pa plivajući, vježbajući, meditirajući ili kontemplirajući napunim baterije. Često odem i prije posla, što je za vrijeme ljetnih vrućina neprocjenjivo! Banj je definitivno unaprijedio kvalitetu života - kako građana tako i turista.

Plaža s fotogeničnim pogledom

Tamnozelena boja mora/vode podsjeća me na prirodna, a ujedno kultivirana bavarska jezera, moćno sjeverno more, mondeni otok Sylt i šarmantno švedsko otočje. A bočato more za mene nije mana nego prednost. Kod plivanja oči ne peku a prija i mojoj koži koja nakon dugogodišnje ljetne patnje sa suhoćom i alergijom nije iziritirana. Sviđa mi se dizajnersko ruho plaže i ugostiteljskog objekta zahvaljujući kojem plaža odiše sydneyevskom, urbano ležernom, energijom.

Pogled koji se s Banja pruža na grad doista je fotogeničan: moćna tvrđava koja se uzdiže nad gradom, drevne zidine koje se pružaju prema moru, među njima nanizane i razbacane kućice, toranj sv. Lovre, kupola katedrale i krajičak palače na koju se nadovezuje novi hotel, poput krme usidrenog broda. Umjetnički dojam upotpunjavaju velike i male jahte koje uplovljavaju i isplovljavaju.

Ranojutarnja i kasnonoćna kupanja

Sviđa mi se i to što si za dva, tri koraka u dubokom moru, podalje od dječice koja se uglavnom zabavljaju u plićaku, a da opet, plivajući uz plutajuću ogradu, nema straha od nenadanog grča ili slabosti. Istraumatizirana filmom „Ralje“ , umiruje me činjenica da je vjerojatnost da iz neprozirnih dubina izroni takva neman znatno manja nego drugdje. Kao i mnogi drugi, uživam u jutarnjem plivanju na Banju dok je more tako mirno da se na njegovoj površini zrcali nebo s pokojim oblakom. A ovogodišnje otkriće mi je večernja banjada. Unatoč mraku plaža živi, osvijetljena je, iz kafe bara se čuje muzika a ljudi se kupaju, vježbaju, sjede u kafiću ili klupama te šeću amo tamo. Plivajući u smjeru grada kao da se stapam s raskošnim svjetlom grada dok se na suprotnoj strani, po morskoj površini razlijevaju svjetla šibenskog mosta u koje skoro da mogu uroniti. Maštam da je i plutajuća ograda osvijetljena ili, još bolje, da raznobojne svjetlosne instalacije obasjavaju tvrđavu sv. Mihovil, bedeme, Dolac i katedralu kreirajući jedinstven i prepoznatljiv doživljaj.

Drago mi je što sofisticirani ugođaj Banja ne narušavaju plastična čudovišta u moru ili privezana/usidrena plovila (iako bi drveni splav za skakanje bio zabavan), miris hamburgera i prženih krumpirića te prometna ili druga buka (osim kada trešti muzika iz kafe bara). Toliko o onome što volim, u čemu uživam i što hvalim .

Banj kao pomalo ofucana dama

Međutim, osim pohvale imam i neke prigovore koje dijelim s drugim gostima Banja s kojima sam razgovarala. Umjesto da ove godine bude još uređeniji i ugodniji za boravak, relativno tek dovršeni Banj već djeluje pomalo ofucano i dotrajalo. Iako je područje oko kafića/kluba lijepo uređeno i pomno održavano, a plažu ove godine krase ležaljke i suncobrani šljunak je pun sitnih nečistoća, plaža ružno „ćelavi“ jer se šljunak, koji je tijekom zime skliznuo u more, ne nadopunjava, od mnogobrojnih tuševa u špici sezone radio je jedan ili dva a koji su se uključivale u 9 ili 10 sati nakon što prvi val jutarnjih plivača ode), pseudo- drvena podna obloga je na mnogim mjestima oštećena mjestimično kao da je oštećena gelerima, a neprimjereno se popravlja popravljena betonskim zakrpama što je nedopustivo i našlo bi se toga još.

Gdje su sadržaji za djecu?

Plaža očito funkcionira kao multifunkcionalan prostor koji tijekom dana služi kao gradska oaza za opuštanje, rekreaciju i obiteljsko druženje a navečer kao festivalska pozornica i noćni klub, s plažom u ulozi atraktivne kulise. S obzirom na visinu ulaganja u izgradnju iznenađuje nedostatak ideja i aktivnosti u kreiranju ponude, sadržaja i doživljaja koji u današnje vrijeme presuđuju o atraktivnosti neke destinacije. Budući da se tu kupa mnoštvo djece trebalo bi i njima prilagoditi ponudu u obliku maštovitih sladolednih kupova, frapea, smoothija, slatko slanog izbora palačinki ili slastica koje će razgaliti dječja srca. A sigurna sam da bi i odrasli uživali u toplom kroasanu, krafni ili piroški te osvježavajućoj voćnoj salati ili pokojem zanimljivom zalogajčiću tijekom dana umjesto kolodvorskog sendviča i stiroporastog lisnatog tijesta s neprepoznatljivim punjenjem.

Imidžu Šibenika kao gradu djece doprinijela bi izgradnja atraktivnog i uzbudljivog dječjeg igrališta na Banju s mrežama za penjanje i ljuljanje, drvenim konstrukcijama za skrivanje, tubama za plaženje, mostićima za balansiranje i vijugavim toboganima za spuštanje. Iako je riječ o dodatnoj investiciji ona se može opravdati unapređenjem atraktivnosti ove gradske oaze za obiteljsko druženje i rekreaciju što bi bio i dodatni adut tijekom pred i post sezone.

Učinimo zajedno Banj još ljepšim i privlačnijim

Kada je riječ o večernjoj zabavi, ponuda Banja nedovoljno je prilagođena željama i potrebama raznih generacija. Ima toliko mogućnosti za kontinuirano unapređenje doživljaja na Banju . Za nešto je potrebno uložiti novac, a za nešto j dovoljna dobra volja, entuzijazam i angažman. Zato se nadam da će ovaj članak potaknuti i druge ljubitelje Šibenika i tog gradskog kupališta da se svojim utiscima i idejama uključe u diskusiju kako bi zajedničkim snagama pridonijeli kvalitetnom razvoju Banja, na ponos građana i oduševljenje posjetitelja.