Datum objave: 29. Srpanj 2015

Treba li tolerirati uvredljive poruke na Facebook -u nekih Šibenčana iz javnog života?

Treba li tolerirati uvredljive poruke na Facebook -u nekih Šibenčana iz javnog života?
Diana Ferić
Diana Ferić

Neki ljudi sebi svašta dopuštaju u javnoj komunikaciji preko Facebooka, ponašajući se i izražavajući se kao da pričaju s nekim osobno i privatno, u četiri oka ili telefonski, a nisu nepoznati i anonimni, nego sudjeluju u javnom životu Šibenika.

Primjer prvi. Jedan šibenski portal objavio je, profesionalno i objektivno, kritiku o tomu kako je jedno jutro izgledala plaža Banj. „..po tribinama razbacana ambalaža, poluprazne prazne boce, plastične čaše, leci za plažni noćni klub, a u šipražju zapleteni otpaci, u pijesku na igralištu za odbojku ukopani kartoni… Tuševi suhi, kante za otpatke neispražnjene itd. Tik uz obalu u moru mjestimice pluta plastična ambalaža, vrećice…“ i to su dokumentirali fotografijama. Jer „ako laže koza ne laže rog“. Novinar je postupio profesionalno kao novinar, ali i i kao svjesni građanin kojemu je stalo da ta gradska plaža u koju se svi zaklinju ne bude ruglo nego ponos Šibenika. Naravno da je kritika u prvom redu bila upućena onomu tko brine o toj plaži, a to je koncesionar, Anton Dobra. A on umjesto da se ispriča građanima s čijim se novcem plaža uredila zbog toga što se to dogodilo i pojača mjere „kontrole“ prostačkim rječnikom, na  Facebook - u  napadne portal koji je to objavio, nazove ga „smećarskim portalom“ i objavu na svom zidu završi porukom. „Ma jebite se!“ To nije način nit rječnik bilo kakve komunikacije, a kamo li javne i kamo li jednog poslovnog čovjeka koji, kako je i sam o sebi kazao, „pošteno svojim znojem i kapitalom mukotrpno radi“ i dobio je na upravljanje nešto što je javno dobro.

Primjerdrugi. Nakon što je prije nekoliko dana svečano otvoren velebni turistički kompleks na Mandalini kojem se svi dive, koji je značajno unaprijedio šibenski turizam i izdigao grad Šibenika kao turističku destinaciju i nakon što je investitor, svjetski priznata i potvrđena Dogus grupa, što je u Hrvatskoj rijedak slučaj, napravila ono što je obećala jedan poznati Šibenčanin koji svojim djelima i akcijama radi za Šibenik dobre stvari napiše na svom Facebook profilu, komentirajući izjavu jednog od vlasnika Dogus grupe kako oni ne ulažu u destinaciju nego je stvaraju sljedeće: „Ebem vam mamicu Tursku.....osvojili ga nikad niste ( misli na Šibenik)......a nećete ni sad.....

Zaključak je naravno da oni koji tako komuniciraju zapravo najviše govore o sebi, ali na žalost to su i javne osobe koje djeluju u javnom prostoru Grada Šibenika pa bi, ako ne zbog svog ugleda onda barem zbog grada u kojem žive i koji nesumnjivo vole mogli ipak malo pripaziti na rječnik i uvredljive poruke koje odašilju.
 

Iz kategorije: Sridom u sridu