Datum objave: 28. Kolovoz 2014

Kako je HTV uzdigao Azimut i omalovažio sve kulturne djelatnike u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Novinarima se još i može oprostiti površnost, pa i nedostatak analitičnosti, ali znanstvenicima je to teško oprostivo. Zbog toga bi se dr. sc. Krešmir Krolo sa Sveučilišta u Zadru, ali i oni koji su ga doveli kao gosta analitičara u reći dnevnik HTV –a koji je emitiran u srijedu, 27. kolovoza trebali ispričati svim Šibenčanima koji godinama kreiraju i predano provode projekte koji su itekako obogatili prvenstveno kulturni, pa onda i zabavni život Šibenika. Analizirajući, ako se tako nemušto i pomalo zbunjeno složene rečenice koje je izrekao mogu nazvati, slučaj Azimut i situaciju Azimut v.s. šibenski biskup Ante Ivas obezvrijedio je sve što se već godinama događa i događalo se  na kulturnoj sceni Šibenika i prije pojave jednog kluba poput Azimuta.
 

„Ono što se u Šibeniku dešava vezano je kulminacija onoga što se u Šibeniku dešava već duže vrijeme. To je jedna faza koja je grad dovela na rub svakog oblika egzistencije i sada se nakon takvog lošeg društvenog, gospodarskog i kulturnog života pojavljuje jedan tračak da se sve to može preokrenuti  Kada je i politika digla ruke od svega pojavili su se entuzijasti, ti građani bili da su s privremenim radom u Zagrebu ili su iz Šibenika i pokrenuli su nešto što se može okarakterizirati kao pozitivna stvar i naravno da je ta reakcija na taj problem i prosvjed građana očekivana“, okarakterizirao je Krolo zbivanja oko Azimuta, uz neistinitu tvrdnju voditeljice kako se taj klub zatvara, stavivši ga tako rame uz rame uz kulturnih  institucija u Šibeniku, pa čak i iznad nji,  kao tvorca kulturnog identiteta grada.
 

To je omalovažavanje jednako tako predanih i uspješni , ako ne i uspješnijih  i „kulturnijih “ pojedinaca i grupa  u Šibeniku, autora brojnih projekata kao što su  Jazz@Off festival, Večeri dalmatinske šansone, Musica Appassionata, Orguljaška škola, Regius festiva ili pak događanja koja su organizirali Željko Petreš i Željko Koloper  te vlasnika jednako tako popularnih kafiće poput Gira Espressa i Bona ili pak Gradske vkjećnice i Vino& Ino koji isto tako organiziraju zabavne programe, i to sami, bez potpore grada, koji obogaćuju zabavni, pa i kulturni život Šibenika i obogaćivali su ga i prije Azimuta. Stoga nikako ne stoji tvrdnja koju je dr. sc. Krolo izgovorio bez ikakvih ograda da je Azimut unio taj „tračak svjetla“ u umrlom Šibeniku. Posljednje dvije - tri godine Šibenik je,  kada je  riječ o  ljetim  zabavnim događanjima značajno živnuo, a ove godine ih je, neki su čak i dobro primjetili bilo i previše.
 

Time ni u kom slučaju ne želim omalovažiti Azimutov doprinos oživljavanju zabavnog, puno više nego kulturnog, života u Šibeniku i razvoju, kako to volimo reći, urbane scene koji su potaknuli vlasnici Artim produkcije koja stoji i iza Azimuta i nekoliko drugih programa. Ali uzdizati ih na pijedestal,kako je to učinio dr. sc Krolo, ali kako se općenito čini u ovoj priči o njima i biskupu  Anti  Ivasu, nije samo pretjerivanje i nedovoljno poznavanje činjenica nego u prvom redu uvreda za sve ostale koji rade jednako dobro. No, nije dr. sc Krolo jedini koji to ne vidi. On je očito donio paušalnu ocjenu izlazeći pomalo nepromišljeno i nespremno ususret takozvanom analitičnom novinarstvo koje pokušava promovirati HTV . Puno je veći problem to što tako razmišljaju i oni koji kreiraju kulturni i drugu politiku u gradu i što se odriču domicilnih ljudi i kadrova i što im se to sada pomalo obija o glavu.

 

 

Iz kategorije: Sridom u sridu