Datum objave: 14. Ožujak 2014

Zadržite fokus i eliminirajte sve što vam nije važno

Hrvoje Horvat
Hrvoje Horvat

Znate što je fokus? Kada se fokusirate na jednu stvar i to radite bez da vas itko prekida dok je ne završite. Možda je nekada davno to bilo lagano, jer je golub pismonoša stizao samo srijedom, ali danas, danas je to gotovo nemoguća misija. Većina nas ima pametne telefone i na tim pametnih telefonima imamo razno razne aplikacije. Osim toga ne trebaju nam ni aplikacije, jer danas svi zovu svakoga bez i nekog posebnog razloga. Uostalom jeste li primijetili kako radni dan izgleda prekratko?

 

Možda to i nije zbog velike količine obaveza, nego je možda zbog neprestanog ometanja. Ako vam dan izgleda ovako onda definitivno treba nešto mijenjati. Ujutro dolazite na posao i prva stvar koju pogledate je poruka na Facebook-u koja je stigla već rano ujutro. Naravno da odgovorite odmah jer ste pristojni. Nakon toga vam zvoni telefon i zove vas prijatelj da vam ispriča kako je bilo ludo i nezaboravno jučer na utakmici, te da drugi puta i vi morate ići. Taman završite razgovor krenete raditi svoj posao, kad opet dolazi poruka na Facebook, opet odgovarate. Ponovno krenete malo raditi i sada stiže na Whatsapp poruka, javlja se prijatelj s nekom slikom. Naravno vi opet odgovarate.

 

Sada na Instagramu netko od vaših online prijatelja je stavio nove slike i to pregledate da budete uključeni u sva događanja, te odgovorite na par sms poruka i zamislite već je vrijeme za ručak. Što ste napravili? Ništa. Nakon ručka pažnju vam odvlači težina u želucu, a i nastavljaju se seanse i poruke koje neprestano dobivate. Sada pogledate mail i dok pregledate sve mailove s raznim šalama i vicevima, te lancima sreće i nesreće koje mailovima stižu dođe vrijeme kada idete doma s posla. Ništa niste radili a umorni kao da ste kopali. 

 

Previše je stvari koje vam odvlače fokus od onoga što radite i zbog toga ni ne možete biti fokusirani. Kada niste fokusirani loše obavljate posao, baš kao i svi drugi koji nisu fokusirani na ono što rade. Razlika u odrađenom poslu je velika kada sve koji vas ometaju stavite na stranu dok ne završite zadatke koje imate. Ne samo da ćete se bolje osjećati,  nego ćete biti i puno zadovoljniji jer ćete ostvariti svoje rezultate, a vjerujte mi vaši prijatelji će vas i dalje čekati na svim društvenim mrežama i dalje ćete se s njima družiti i ništa značajno se neće promijeniti. Ako eliminirate sve one stvari koje vas ometaju produktivnost će vam se povećati za nekih 30%, a jedno je sigurno osjećat ćete se puno bolje. Držite fokus na važnim stvarima.

Iz kategorije: Minuta pozitive