Datum objave: 28. Veljača 2014

Zablude o zdravlju i mršavljenju

Anita Šupe
Anita Šupe

Izgladnjujuće dijete za mršavljenje, koje se baziraju na manjem kalorijskom unosu hrane i većoj tjelesnoj aktivnosti, u praksi su se pokazale neuspješne. Teorija o ”kalorijama unutra” i ”kalorijama van” jedna je iskrivljena slika funkcioniranja ljudskog organizma. Većina stručnjaka, liječnika i dijetista zanemaruju činjenicu da je čovjek biološko biće a ne motor s unutrašnjim sagorijevanjem. Zaboravljaju da je ljudsko tijelo genetski uvjetovano i evolucijom prilagođeno određenoj vrsti hrane, koja se stotinama tisuća godina uvijek nalazila spremna u prirodi u svom cjelovitom obliku, dostupna čovjeku da zadovolji sve njegove biološke potrebe. Prehrambene preporuke – da se smanji unos životinjskih masnoća a poveća unos žitarica i biljnih ulja – najveći su fiasko zadnjih desetljeća koji je doveo do epidemije debljine, dijabetesa, autoimunoloških bolesti, raka, srčano-žilnih i brojnih drugih modernih bolesti. Fokus se postavlja na količinu hrane i količinu tjelesne akivnosti, a zanemaruje se vrsta hrane koja direktno djeluje na hormonalnu ravnotežu ljudskog organizma. Tradicionalnu ljudsku prehranu zamijenila je prehrambena industrija koja sustavno uništava namirnice da bi bile isplativije, jer je jedini cilj industrije profit, a ne briga za ljudsko zdravlje.

 

Neprirodna moderna prehrana dovela je do brojnih poremećaja i bolesnih stanja koje rijetko povezujemo s onim što stavljamo u usta.  Ova bolesna stanja tretiraju se lijekovima koji su dizajnirani tako da suzbijaju ili prikrivaju simptome, umjesto da se traži i uklanja uzrok tih simptoma. Većina ljudi, uključujući i stručnjake, nisu svjesni da je hrana najmoćnija medicina koja postoji. Ono što osoba jede, njezina prehrana, najmoćniji je tretman svih degenerativnih bolesti tipičnih za današnje vrijeme.

 

Odbacivanjem neprirodnih, industrijski prerađenih i osiromašenih proizvoda, te uključivanjem u prehranu prave, izvorne, cjelovite hrane koja sadrži sav potreban građevinski materijal za tijelo, pomažemo našem organizmu da se dovede u ravnotežu i svoje prirodno zdravo stanje. Ne postoji “dijeta” ili ”kura” koju ćemo provoditi ograničeno vrijeme nakon čega se vraćamo starim prehrambenim navikama. Postoji samo trajna promjena načina prehrane – promjena načina života. Svjesnost i znanje o svom tijelu i utjecaju prehrane na zdravlje daju nam oružje uz pomoć kojega možemo preuzeti odgovornost za svoje zdravlje u vlastite ruke.

 

Iz kategorije: Istine i laži o hrani