Datum objave: 28. Veljača 2014

Život kao zalijevanje kineskog bambusa

Hrvoje Horvat
Hrvoje Horvat

Jeste li primijetili da je danas sve instant? Imate instant kavu, instant hranu, instant curu, instant dečka, instant život. Sve je na brzinu i sve mora biti odmah.

Rezultat toga je nezadovoljno i nesretno društvo, sve je odmah i sve mora biti odmah. Ako nije odmah onda nije dobro i ne valja. Nema više strpljenja za ništa, čak i nemamo više strpljenja jedni za druge. Jer sve mora biti odmah, obavljamo sve više, a imamo sve manje. Jurimo pod stresom i ako se rezultati ne vide odmah, onda depresija.

Činjenica je da smo udaljeni od prirode i prirodnih zakona. Ne kažem sada da bi trebali živjeti u šumi po drvetom, nego kažem da trebamo biti strpljivi kao što je priroda strpljiva. Da postoje ciklusi koji nisu instant i da se ponavljaju. Tako da nećete vjerovati, ali iza svake zime dođe proljeće, a iza svakog proljeća dođe ljeto. Sad jel zima ovakva ili onakva ona je uvijek tu i uvijek traje duže od jednog dana. Traje nekoliko mjeseci, kao i neki ciklusi u našim životima. Za uspjeh u našem životu trebamo se više ugledati na kineski bambus. Zašto baš na kineski bambus, a ne na rotkvice.

Puno lakše je usporediti kineski bambus sa životom nego rotkvice, jer kada posadite kineski bambus i zalijevate ga dvadeset dana ne vidi se ništa, kao da ništa niste ni radili, kao da ste uzalud zalijevali. Dok rotkvica u 20 dana izraste. Kineski bambus se ni ne vidi, sad oni uporni će zalijevati dalje i cijeli mjesec, a od bambusa ništa, oni uporniji će i šest mjeseci, ali od bambusa se neće vidjeti ništa. Nakon godine dana većina će odustati od zalijevanja bambusa od kojeg nema ništa. Ostat će samo oni strpljivi i uporni koji će i dalje zalijevati bambus bez da se išta događa. Većina ljudi će im reći da nisu normalni, da su ludi i da nemaju veze sa zdravim razumom, pa ako nakon godine dana zalijevanja se ne vidi ništa, znači da od biljke neće biti ništa. Oni koji su totalno ludi će zalijevati kineski bambus i dalje.
Ako to čine sljedećih četiri godine u petoj godini će u roku od pet tjedana biljka narasti i 32 metra u visinu. Znači četiri godine zalijevanja i ništa, a u petoj godini naraste preko 32 metra. Pa tako je i sa životom, radite nešto, trudite se godinu dvije i ništa posebno, četiri pet godina truda i ništa, a onda odjednom sav trud koji ste uložili svih tih godina počne se višestruko vraćati nazad. Nikako ne treba odustati, treba strpljivo raditi i raditi bez obzira na možda male rezultate u početku. Aristotel kaže: “Strpljenje je gorko, ali su mu plodovi slatki”.

Iz kategorije: Minuta pozitive