Datum objave: 25. Siječanj 2014

Zar je beskućništvo zarazna bolest?

Diana Ferić
Diana Ferić

Dabogda imao pa nemao, stara je narodna poslovica koja poziva na suosjećanje i razumijevanje prema onima koji su jadni i siromašni. Uostalom, nitko ne zna što mu nosi budućnost! Na to bi trebalo podsjetiti skupinu stanara Ulice braće Polić na Građi u Šibeniku koji su nedavno bezdušno, bezosjećajno i sebično, peticijom ustali protiv namjere gradske vlasti da u uredi prihvatilište za beskućnike. Jasno su kazali da takvu kategoriju ljudi jednostavno ne žele u svom okružju, ne žele ih za susjede.

Umjesto da u vrijeme velike gospodarske krize kakva je ova koju živimo, koja rađa opću nesigurnost i povećava broj siromašnih, a svakom se može dogoditi da sutra ostane bez prihoda, da ne može plaćati kredit za stan te se nađe na ulici, jača suosjećanje s onima koji to već žive, skupina Šibenčana reagirala je potpuno suprotno, Ispada da je beskućništvo zarazna bolest od koje se treba čuvati. Zaboravlja se da je Hrvatska 1999. god potpisala Europsku socijalnu povelju koja obuhvaća i prava posebnih socijalnih skupina u koje spadaju i beskućnici.

„Ako ih ugledamo na cesti okrenuti ćemo glavu. Nećemo možda pljucnuti kao na crnu mačku (iako ima i toga) ali ćemo držati sigurno odstojanje jer beskućništvo je zarazna bolest epidemijskih razmjera. Ako naše dijete pogleda beskućnika uzet ćemo ga u naručje i trkom prijeći na drugu stranu ulice ili možda mu samo prekriti male nevine oči da ne gledaju taj ogavni prizor. Biti će dovoljno to što ćemo ga tom spodobom plašiti kao nečim što bi mogao postati ako ne bude dobar u školi.Beskućnici su kao aveti na našim ulicama. Osobe bez lica, imena .....sudbina. Osobe kojima ćemo uputiti samo jednu jedinu gestu. Pogled u stranu. Pogled u stranu od takvog čovjeka ali i pogled u stranu od naše čovječnosti“, napisano je u jednoj kolumni na portalu slobodni. net.

Peticija koju je potpisala skupina građana na tragu je takvih stavova. Događa se to u Šibeniku koji nosi epitet tolerantnog i miroljubivog grada koji je potvrdio i u domovinskom ratu kada je mržnja i agresija duhovno pojela mnoge sredine.

Ne znam socijalne karakteristike beskućnika u Šibeniku, ali prema nekim podatcima čak 70 posto beskućnika u Zagrebu ima srednju ili visoku naobrazbu i mnogi od njih nisu ni pijanci ni probisvijeti nego su im se, jednostavno, zvijezde loše posložile. Svi oni, kao i šibenski beskućnici, zaslužuju da im se barem osigura prenoćište i šalica toplog čaja.

Iz kategorije: Sridom u sridu