Datum objave: 02. Svibanj 2014

Gradionice suhozida u organizaciji udruge Težačk dom svake subote na Srimi

Nina Medić
Nina Medić

Šibenska udruga 'Težački dom' koja se bavi promicanjem šibenske težačke tradicije, organizira "suhozidarske gradionice" koje će se odvijati kroz pet svibanjskih subota na suhozidnom kompleksu u Rodinim stanima na Donjoj Srimi. Gradionice će voditi  Jadran Kale, docent Odjela za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zadru i voditelj Etnografskog odjela Muzeja Grada Šibenika.

Sve se gradionice održavaju na istoj lokaciji, Donjoj Srimi, gdje se nalazi najveća i najrazrađenija suhozidna gomila u Hrvatskoj, koja je prošle godine upisana u Registar kulturnih dobara. Ukupno obasiže oko 30x30 metara, uključuje oko 500 tona kamenog gradiva i sastoji se od velike bunje s manjom unutrašnjom bunjom i kamenom klupom, pudarice s cik-cak stepeništem s pedesetak stepenica, sušila za smokve, više suhozidnih niša, ulice pred ulazom u bunju i dvora. Gomila je visoka oko devet metara, i najviša je takva na Srimi. Nalazi se u urbanističkoj zoni T-2.

Čitav je kompleks na više mjesta u potrebi za popravkom, jer je napušten i u poljoprivredi nekorišten još otprije 2. sv. rata.

Iz ovih razloga kompleks na određenim mjestima nudi najbolji mogući poligon zainteresiranima za učenje gradnje u suho, subotnji izlet u prirodu ili učenje na otvorenom. Nedaleko Rodinih stana se nalazi i Domaćinova bunja, najviša bunja Dalmacije. Obje lokacije i pristupi se mogu vidjeti na popisu Suhozid.hr.

Zainteresirani za gradionice mogu biti i budući korisnici nedavno definiranih agro-okolišnih mjera iz direktive EU, po kojima se za popravak suhozida na hektaru površine isplaćuje okruglo 650 kuna. Radionice počinju u 8 sati i traju do 12.

Iz kategorije: Dokolica i rekreacija