Datum objave: 16. Travanj 2014

Je li oporba u vezi s Nagodbom o zemljštu TEF -a ipak podvila rep?

Diana Ferić
Diana Ferić

Suglasje oporbe i vladajućih oko Nagodbe Grada Šibenika s INA – om oko zemljišta TEF –a po kojoj će bi Grad trebao platiti svega 12,5 milijuna kuna INI za skidanje hipoteke s tog, za razvoj Šibenika ključnog prostora, obilježilo je jučerašnju sjednicu Gradskog vijeća. Ne pamti se kada su za jednu tako bitna stvar tako lako, čak i bez ikakve rasprave i obrazloženja svi vijećnici dignuli ruku. Takvo jednodušje je zanimljivije tim više jer riječ o temi o kojoj je oporbeni SDP na svakoj prijašnjoj sjednici propitivao gradonačelnika Burića sumnjajući u pozitivan ishod pregovora s INA – om i povlačenja predstečajne nagodbe za TEF koju je pokrenula bivša gradska vlast.  Štoviše, cijelo vrijeme  su tvrdili kako je povlačanje bio pogrešan potez

 

 

Međutim, nakon što im je predočen Zaključak po kojem je nagodba, iznimno pozitivna za Šibenik ipak postignuta uzmaknuli su. Nije niti čudo jer je riječ sada o samo 12,5 milijuna kuna  koje Grad mora platiti da bi bila skinuta hipoteka nad zemljištem TEF -a i osiguravanju zamjenske parcele za benzinsku tvrtku na Vanjskom, ako ne bude produžena koncesija za crpku na obali naspram čak 165 milijuna kuna potraživanja INA -e koliko je to bilo u stečajnoj nagodbi, za koju se bila odlučila bivša SDP - ova i HNS -ova vlast,   Aktualna vlast je gotovo od prvog dana tu visinu duga osporavala s obzirom da je u tome glavnica "samo"n oko 40 milijuna kuna, a ono što su uspjeli dobiti sadašnjom nagodbom  zvuči nevjerojatnim.

 

Oporba na jučerašnjoj sjednici  nije "podvila rep" samo u vezi s tom temom nego, kako se stekao dojam,  općenito pa tako i na  na Aktualnom satu koji je trajao svega pola sata. Prošao je bez uobičajenog verbalnog provociranja i suprotstavljanja između oprbe i vladajućih.

 

Joško Šupe, predsjednik Kluba vijećnika SDP –a već je na početku, pri uvrštavanju Zaključka o nagodbi u dnevni red, kazao da  SDP to prihvaća i da time pokazuje da im je interes Grada na prvom mjestu. Nitko niti jednom riječju nije spomenuo sadržaj nagodbe niti išta pitao. Gradonačelnik Burić, prihvaćajući taj kooperativni odnos, pohvalio je, kako je kazao, ozbiljnost vijećnika naglasivši kako je zajedništvo svih političkih opcija bilo prisutno od početka pregovora s INA –lom i dogovora s nadležnim ministarstvima o povlačenju predstečajne nagodbe.

Jesu li zaista zapuhali neki novi vjetrovi pa je i oporba shvatila da joj nije oportuno „na nož“ dočekivati svaki potez vlasti, pogotovu onaj koji će dobro odjeknuti u javnosti ili je pak riječ o tomu da im je Zaključak o nagodbi Grada Šibenika i INA - e i uvjeti koje je gradska vlast dobila kako bi došla do vrijednog zemljišta ostavili bez teksta.

U svakom slučaju demonstriranje zajedništva i kooperativnosti između vlasti i oprbe  radi interesa Grada uvijek je dobrodošlo  bez obzira je li iskreno ili nije.

 

Iz kategorije: Sridom u sridu