Datum objave: 03. Travanj 2014

Čemu Drakonske kazne poduzetnicima?

Diana Ferić
Diana Ferić

Poduzetnicima u Hrvatskoj  nije lako, ne samo zbog krize, nego i zbog represivnog državnog aparata koji ih stalnim izmjenama zakona i zakonskih odredbi , kratkim rokovima za njihovo ispunjenje od samo 24 sata, ali i drastičnim kaznama drži u stalnom strahu, umjesto da se bave razvojem i projektima .

Na to upozorava Izvršni odbor Hrvatske udruge poslodavaca, podružnica Dalmacija i postavlja vrlo logično i opravdano pitanje: „ Ako od nas traže da sve ispunimo doslovce preko noći zašto se to ne bi odnosilo i na države službenike pa i da oni sve rješavaju preko noći, u roku od 24 sata“. To se odnosi i na poslove koje rješavaju za poduzetnike, ali i za obične građane. Ima smisla, zar ne?
Budući da sam poduzetnica poznat mi je taj problem i taj strah kao i presing kojem su izloženi naši knjigovođe i računovođe da sve to ispune. Oni su pak u još gorem položaju koji nitko ne spominje jer trebaju zadovoljiti i poslodavca i državu.
 

Primjer: „Poslodavac će se kazniti novčanom kaznom od 5. 000 kuja do 50. 000 kuna ako u roku od 24 sata ne prijavi početak ili prestanak rada osiguranika“ ili pak „ ako ne preda obrazac JOPPD u roku od 24 sata slijedi kazna od 2 000 do 20 000 za fizičkoj osobu ili 5 000 do 50 000 tisuća za pravu Logičnim mi se čini pitanje Gorana Prgina, predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca Dalmacije što ako nekom pozli ili iz nekog drugog razloga u tom kratkom roku ne uspije zadovoljiti državne službe.

Slučaj je htio da moj sin,srednjoškolac, danas uči  grčku povijest i Drakonske kazne  koje me na ovo podsjećaju. U to vrijeme one su služile za zaštitu povlaštene aristokracije u Grčkoj. Tko je danas ta aristokracija?  

 

Iz kategorije: Sridom u sridu